Νετανιάχου: Αβάσιμες οι κατηγορίες περί δωροληψίας και απάτης που μου επιρρίπτονται
Αβάσιμες χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τις κατηγορίες περί δωροληψίας και απάτης που του επέρριψε χθες, Τρίτη, η αστυνομία της χώρας, η οποία ζήτησε την αποπομπή του από τη θέση.
Με φόντο ισραηλινές σημαίες ο Νετανιάχου έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα από το σπίτι του και δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη θητεία του. Τόνισε μάλιστα ότι είναι βέβαιος ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Οι δηλώσεις αυτές του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν αφού η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαθέτει επαρκή στοιχεία για να απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε δύο υποθέσεις, για τις οποίες διεξάγονται έρευνες εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Πλέον εναπόκειται στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες.
«Θα συνεχίσω να κυβερνώ το Ισραήλ υπεύθυνα και πιστά για όσο διάστημα εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, με επιλέγετε για να σας κυβερνώ», επεσήμανε ο Νετανιάχου.
«Είμαι βέβαιος ότι στις επόμενες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, θα κερδίσω και πάλι την εμπιστοσύνη σας, με τη βοήθεια του Θεού», πρόσθεσε.
«Στη διάρκεια των ετών έχω γίνει αντικείμενο τουλάχιστον 15 ερευνών», επεσήμανε ο 68χρονος Νετανιάχου που έχει συνολικά διατελέσει πρωθυπουργός του Ισραήλ επί 12 χρόνια.
«Κάποιες κατέληξαν με βροντερές προτάσεις της αστυνομίας, όπως σήμερα το βράδυ. Όλες αυτές οι απόπειρες όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Και αυτή τη φορά ξανά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», υπογράμμισε.
Για τι κατηγορείται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Μία από τις υποθέσεις αφορά τις καταγγελίες ότι ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Άρνον Μόζες, εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, της Yediot Ahronot, να τον παρουσιάζει θετικά, με αντάλλαγμα μέτρα για τον περιορισμό της αντίπαλης εφημερίδας Israel Hayom.
Σύμφωνα με την αστυνομία, θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και εναντίον του Μόζες.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά τα δώρα αξίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου σέκελ (περίπου 230.000 ευρώ) που φέρεται να έλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από τον Άρνον Μίλχαν, έναν παραγωγό του Χόλιγουντ και πολίτη Ισραήλ, και από τον Αυστραλό επιχειρηματία Τζέιμς Πέκερ για τουλάχιστον μία δεκαετία από το 2007 ως το 2016.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, μεταξύ των δώρων ήταν πούρα, σαμπάνια αλλά και κοσμήματα για τον Νετανιάχου και την οικογένειά του και δόθηκαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αντάλλαγμα την παροχή αμερικανικής βίζας στον Μίλχαν.
Ο Μίλχαν, που ήταν παραγωγός ταινιών όπως το «Fight Club» και το «Gone Girl», θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για δωροδοκία, σύμφωνα με την αστυνομία.
Όπως αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας, ο Νετανιάχου αφού έλαβε τα δώρα αυτά άσκησε πίεση για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου Μίλχαν, το οποίο προέβλεπε ότι οι Ισραηλινοί που επιστρέφουν για να ζήσουν στη χώρα από το εξωτερικό δεν θα πληρώνουν φόρους για τουλάχιστον 10 χρόνια. Τελικά το νομοσχέδιο μπλόκαρε το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ.
Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 μετέδωσε ότι ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Πέκερ έδωσε δώρα στον Νετανιάχου και στη σύζυγό του Σάρα.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ανακριθεί από την αστυνομία τουλάχιστον επτά φορές.
Ο πολιτικός κόσμος ζητά την παραίτηση Νετανιάχου
Στο μεταξύ, ο αριστερός συνασπισμός του Ισραήλ, η Σιωνιστική Ένωση, ζήτησε την παραίτηση του Νετανιάχου. «Το κράτος του Ισραήλ χρειάζεται έναν ηγέτη τα χέρια του οποίου είναι καθαρά και που είναι αφοσιωμένος πλήρως στις υποθέσεις της χώρας», ανακοίνωσε ο συνασπισμός.
Όμως μέλη του δεξιού κόμματος του Νετανιάχου, του Λικούντ, έσπευσαν να τον υπερασπιστούν.
Ο υπουργός Τουρισμού Γιάριβ Λεβίν δήλωσε ότι η ανακοίνωση της αστυνομίας είναι μια «κατάπτυστη ενέργεια» που έχει στόχο «ένα πραξικόπημα ενάντια στη θέληση των ψηφοφόρων».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ από την πλευρά της αναφέρθηκε στη «στενή σχέση» που έχει η Ουάσινγκτον με τον Νετανιάχου και το Ισραήλ και τόνισε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της χώρας.
Η απόφαση για το αν θα ασκηθεί δίωξη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό εξαρτάται από τον γενικό εισαγγελέα.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σάκεντ έχει δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ακόμη και αν διώκεται επισήμως.