Έρευνα: Ανακαλύφθηκαν οι «ρίζες» όλων των εσπεριδοειδών της Γης
Νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα αποκάλυψε πως οι «ρίζες» όλων των εσπεριδοειδών της Γης βρίσκονται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες των Ιμαλαΐων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA από δεκάδες διαφορετικά εσπεριδοειδή από διάφορες περιοχές του πλανήτη για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους.
Τα πρώτα εσπεριδοειδή εκτιμάται ότι εμφανίσθηκαν πριν από περίπου οκτώ εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Τελικά, εξελίχθηκαν τα γνώριμα δέντρα, από όπου οι άνθρωποι παίρνουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα άλλα εσπεριδοειδή, τα οποία είναι σήμερα ανάμεσα στις δημοφιλέστερες καλλιέργειες διεθνώς.
Παρά τη διάδοσή τους όμως, η έως τώρα η εξελικτική ιστορία τους δεν ήταν ξεκάθαρη. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τα γονιδιώματα άνω των 50 ποικιλιών εσπεριδοειδών και συμπέραναν ότι η κοιτίδα τους είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει το ανατολικό Άσαμ της Ινδίας, τη βόρεια Μιανμάρ και το δυτικό Γιουνάν της Κίνας.
Όταν πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια άλλαξε το κλίμα εκείνης της περιοχής, με αποτέλεσμα οι μουσώνες να γίνουν πιο ήπιοι και ο καιρός πιο ξηρός, τα εσπεριδοειδή εξαπλώθηκαν από τα Ιμαλάια προς τη νοτιοανατολική Ασία. Από εκεί, έφθασαν στην υπόλοιπη Γη, έως και την Αυστραλία, πριν περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια.
Τα σημερινά εσπεριδοειδή αποτελούν συνεπώς την κατάληξη μιας μακράς φυσικής εξελικτικής πορείας στο χρόνο και στο χώρο, καθώς και χιλιάδων ετών καλλιέργειας και διασταυρώσεων από ανθρώπους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η γενετική τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθούν πλέον νέες ποικιλίες εσπεριδοειδών, πιο ανθεκτικές στις αρρώστιες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, καθώς και πιο νόστιμες.