ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας

REUTERS/ file photo

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

Επίσης, πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔΜ αποφάσισε σήμερα τη μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού της πΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικόυπουργείο Εξωτερικών με τη σειρά του χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης της πΓΔΜ να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα.

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετίακαι επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, και συμπληρώνει: «Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

πΓΔΜ: Η κοινή γνώμη είναι πλήρως ενημερωμένη

«Πλήρως ενημερωμένη» είναι η κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας σχετικά με το ονοματολογικό, ανέφερε νωρίτερα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ, «απαντώντας» εμμέσως σε προτροπή του Νίκου Κοτζιά προς τα Σκόπια σε χτεσινή του συνέντευξη.

«Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη,η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης, και συνεχίζει: «Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών».

Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πλήρως για την «καλή βούληση» που εκδηλώθηκε από τις δύο πλευρές.

«Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και γι' αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τονίζεται δε, ότι για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως.

Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε τι αποσκοπεί αυτή, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι πρόκειται για αντίδραση της κυβέρνησης της πΓΔΜ σε όσα ανέφερε χθες, σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από την ηγεσία της πΓΔΜ να δηλώσει ποιος θα είναι ο προσδιορισμός στη σύνθετη ονομασία και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη γι' αυτό.

Νωρίτερα σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, του ΧρίστιανΜίτσκοσκι, σε ανακοίνωσή του με αφορμή όσα ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για «πλήρη σιωπή» και για απόκρυψη των όσων συμφώνησε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

«Τι συμφώνησε ο Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα; Γιατί οι ελληνικές Αρχές επιμένουν να μην υπερβαίνεται το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη "μακεδονική" κοινή γνώμη; Στη χώρα κυριαρχεί πλήρης σιωπή γι' αυτές τις ερωτήσεις που τίθενται ολοένα και πιο ηχηρά. Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις και καθημερινάγίνεται προσπάθεια για αντιπερισπασμό με διάφορα θέματα» τονίζεται στην ανακοίνωση του VMRO-DPMNE.

Xαν: Δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε

Με τη σειρά του, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, που απαντώντας σε ερώτημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου τόνισε ότι σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων.

«Η πΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη» τόνισε ο κ. Χαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης