Ναυάγιο στη Μεσόγειο: Το ατελείωτο προσφυγικό δράμα μέσα από φωτογραφίες
Ο φόβος είναι ζωγραφισμένος στα πρόσωπά τους… Φαίνονται σαν να τους κυριεύει η απόγνωση την ώρα που δίνουν αγώνα ζωής για μην τους καταπιούν τα κύματα. Και μερικές στιγμές αργότερα, τα συναισθήματα αυτά δίνουν τη θέση τους στην ανακούφιση και την ασφάλεια. Είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασώθηκαν μετά από ένα ναυάγιο στα νερά της Μεσογείου –ένα από τα πολλά που σημειώνονται το τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή μας.
Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» αποτυπώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο το ατελείωτο προσφυγικό και μεταναστευτικό δράμα… Μέσα από τις συγκλονιστικές εικόνες φαίνεται λεπτό προς λεπτό όχι μόνο η «μάχη» των προσφύγων να επιβιώσουν αλλά και ο αγώνας των διασωστών να τους περισυλλέξουν από τη θάλασσα.
Το περασμένο Σάββατο, φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες, βούλιαξε. Συνολικά, διασώθηκαν 99 άνθρωποι με τη συνδρομή του Aquarius, του σκάφους έρευνας και διάσωσης των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και της SOS MEDITERRANEE. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν όλοι…
Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, τρία παιδιά έμειναν ορφανά, ενώ τουλάχιστον 36 άτομα αγνοούνται και εικάζεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά, που έχουν «καταπιεί» δεκάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.
Όταν έφτασε στο σημείο το σκάφος, περίπου στις 9:30 το πρωί, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν ήδη στη θάλασσα και η φουσκωτή τους βάρκα είχε ήδη αρχίσει να ξεφουσκώνει.
Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα πλωτά μέσα του Aquarius, καθελκύστηκαν σωστικές σχεδίες και η ομάδα διάσωσης άρχισε να βγάζει τους ανθρώπους από τη θάλασσα, όπως δείχνουν οι εικόνες.
Η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aquarius επανέφερε στη ζωή έξι μικρά παιδιά και μία γυναίκα.
Όλα τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά και οι φροντιστές τους –συνολικά 16 άτομα– μεταφέρθηκαν από το Aquarius στο Sfax της Τυνησίας, με ελικόπτερο του Ιταλικού Ναυτικού.
Τα περιστατικά περιελάμβαναν τα έξι παιδιά που ανέκτησαν τις αισθήσεις τους και πολλές γυναίκες με νερό στους πνεύμονες. Ακόμη, η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα φρόντισε πολλά σοβαρά εγκαύματα από καύσιμα, καθώς και πάνω από 12 ελαφρά και μέτρια περιστατικά υποθερμίας.
Πολλοί διασωθέντες είχαν έλλειψη προσανατολισμού και σύγχυση εξαιτίας της εισπνοής καυσίμων, που είχαν διαρρεύσει μέσα στη φουσκωτή βάρκα.
Τα σοκαριστικά νούμερα
Μόλις τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2017 έχουν διασωθεί συνολικά 3.645 πρόσφυγες και μετανάστες που διέσχιζαν τη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, το 2017 έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης 29.595 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που το 2016 ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 173.614. Ο ΔΟΜ ανακοίνωσε στις αρχές του Ιανουαρίου ότι η Ευρώπη δέχτηκε το 2017 κάτι λιγότερο από τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το 2016.
Πριν από δύο χρόνια, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έφτασαν στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 171.635 το 2017 ενώ το 2016 ήταν 363.504.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν την περασμένη χρονιά στη Γηραιά Ήπειρο δια θαλάσσης έφτασαν στην Ιταλία. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των προσφύγων στη γειτονική χώρα αυξήθηκε κατά 119.310 το 2017, μειωμένος κατά σχεδόν 1/3. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τουλάχιστον 3.116 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά –ένα νούμερο που πιθανώς να αυξηθεί καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Το 2016 πάντως, είχαν καταγραφεί 5.143 θάνατοι προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα.