ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η Κίνα κατασκόπευε όλη την Αφρική μέσω κτιρίου που της δώρισε

EPA/DAI KUROKAWA

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», είχε πει ο Λαοκόων στους Τρώες προειδοποιώντας τους-μάταια- να μην δεχθούν τον Δούρειο Ίππο ως δώρο από τους Έλληνες, όμως κανείς δεν βρέθηκε να πει το ίδιο και στα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, που αποδέχθηκαν το δώρο του Πεκίνου, ένα επιβλητικό γυάλινο κτίριο που στέγασε τις νέες εγκαταστάσεις του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα.

Κι αυτό γιατί, στοιχεία που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν ότι πίσω από τη γενναιοδωρία της Κίνας κρυβόταν ένα παιχνίδι κατασκοπείας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Le Monde Afrique, το κτίριο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας είχε «παγιδευτεί» με κοριούς που κατέγραφαν κάθε δραστηριότητα.

Η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, αναφέρει πως κάθε βράδυ για πέντε ολόκληρα χρόνια μεταφέρονταν τα δεδομένα από τους υπολογιστές που βρίσκονταν στο κτίριο, σε κινεζικούς σέρβερς, που βρίσκονταν πάνω από 8.000 χιλιόμετρα μακριά.

Η υποκλοπή αποκαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο, οπότε διαπιστώθηκε πως όλοι οι σέρβερς στα γραφεία της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, ήταν συνδεδεμένοι με σέρβερς που βρίσκονταν στην Σανγκάη. Άμεσα άλλαξε ολόκληρο το δίκτυο των πληροφοριακών συστημάτων του κτιρίου, ενώ κατά την έρευνα που ακολούθησε, ανακαλύφθηκαν μικρόφωνα που ήταν κρυμμένα σε τοίχους και γραφεία, καταγράφοντας κάθε συνομιλία.

Το κτιριακό συγκρότημα που χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από την Κίνα, στοίχισε 200 εκατομμύρια δολάρια και έγινε δωρεά στην Αφρικανική Ένωση με μια φαντασμαγορική τελετή εγκαινίων, το 2012.

Κινέζοι και Αφρικανοί αξιωματούχοι πάντως, διέψευσαν κατηγορηματικά το δημοσίευμα της Le Monde Afrique, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «γελοίο και παράλογο», σημειώνοντας παράλληλα πως η δημοσίευσή του είχε στόχο τη διατάραξη των σχέσεων του Πεκίνου με την αφρικανική ήπειρο.

«Οι σινο-αφρικανικές σχέσεις έχουν αποφέρει οφέλη και πολλές ευκαιρίες. Οι Αφρικανοί είναι πολλοί ευχαριστημένοι από αυτό, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι», είπε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αφρικανική Ένωση Kuang Weilin, αναφερόμενος σε «κάποιους στη Δύση, που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή τη σχέση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, που εκτελεί χρέη προέδρου και στην Αφρικανική Ένωση φέτος, δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα για την κατασκοπεία. «Δεν νομίζω ότι η κατασκοπεία είναι ειδικότητα των Κινέζων», είπε σημειώνοντας πάντως πως θα προτιμούσε το κτίριο να είχε κατασκευαστεί από τους Αφρικανούς και όχι από τους Κινέζους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης