ΚΟΣΜΟΣ

Επανεκλογή του Μίλος Ζέμαν στον προεδρικό θώκο της Τσεχίας

REUTERS/David W Cerny

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με διαφορά λίγων μονάδων από τον κύριο αντίπαλό του, Γίρι Ντράχος και εξασφάλισε ακόμη μια πενταετία στην εξουσία. 

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Τσεχίας Γίρι Ντράχος παραδέχθηκε την ήττα του. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον νικητή των εκλογών Μίλος Ζέμαν», δήλωσε ο απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.

Τα αποτελέσματα από το 98,74% των εκλογικών περιφερειών δείχνουν πως ο Ζέμαν κέρδισε το 51,64% των ψήφων και ο Ντράχος το 48,35%.

Ο Μίλος Ζέμαν γεννήθηκε στο Κόλιν στις 28 Σεπτεμβρίου 1944. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν σε ηλικία δύο ετών και ανατράφηκε από τη μητέρα του, η οποία ήταν καθηγήτρια. Τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σχολεία της περιοχής του. Το 1965 συνέχισε τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πράγας, από το οποίο αποφοίτησε το 1969.

Το 1968, κατά τη διάρκεια της Άνοιξης της Πράγας, έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, ωστόσο απελάθηκε το 1970, λόγω της διαφωνίας του με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας που είχε εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία.

REUTERS/David W Cerny

Εκδιώχθηκε από την εργασία του και εργάστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία στον αθλητικό όμιλο Sportprobag (1971-1984). Από το 1984 εργάστηκε στην εταιρία Agrodat.

Για άλλη μια φορά απολύθηκε το 1989, αυτή τη φορά λόγω του κρίσιμου άρθρου του "Prognostika a přestavba" (Πρόβλεψη και Ανασυγκρότηση).

Το καλοκαίρι του 1989, εμφανίστηκε στην Τσεχοσλοβάκικη Τηλεόραση με τον κριτικό σχολιασμό σχετικά με την μη-ικανοποιητική κατάσταση της οικονομίας της Τσεχοσλοβακίας. Η ομιλία του προκάλεσε σκάνδαλο. Ωστόσο, οι ίδιες απόψεις του βοήθησαν, ώστε να συμμετάσχουν οι ηγέτες του Φόρουμ Πολιτών λίγους μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια της Βελούδινης επανάστασης.

Το 1990, ο Ζέμαν έγινε μέλος του Επιμελητηρίου των Εθνών της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Τσεχοσλοβακίας. Το 1992 λειτούργησε με επιτυχία για το Επιμελητήριο του Λαού της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, ήδη, ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Τσεχίας (CSSD), στο οποίο εντάχθηκε το ίδιο έτος. Το 1993, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος και μετέτρεψε το κόμμα σε ένα από τα σημαντικότερα της χώρας.

REUTERS/David W Cerny

Η επιτυχία του CSSD στις βουλευτικές εκλογές του 1996 απέτρεψε τον αντίπαλό του Βάκλαβ Κλάους και του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών (ODS), από τη δημιουργία κυβέρνησης με πλειοψηφία. Ο Ζέμαν έγινε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Δημοκρατίας της Τσεχίας και κατείχε αυτή τη θέση μέχρι τις πρόωρες εκλογές του 1998.

Το 1998, το CSSD κέρδισε τις εκλογές και ο Ζέμαν έγινε πρωθυπουργός της μειοψηφικής κυβέρνησής του, η οποία οδήγησε το τιμόνι της χώρας για τέσσερα χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2001, αντικαταστάθηκε από τον Βλαντιμίρ Σπίντλα ως αρχηγός του κόμματος. Ο Ζέμαν τότε αποσύρθηκε και πήγε να ζήσει στην ύπαιθρο. Στις προεδρικές εκλογές του 2003 ηττήθηκε από τον Βάτσλαβ Κλάους, λόγω της έλλειψης ενότητας του κόμματος. Στη συνέχεια ο Ζέμαν έγινε σφοδρός επικριτής των πρώην ηγετών του κόμματος.

Στις 21 Μαρτίου 2007 αποχώρησε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Τσεχίας, λόγω των συγκρούσεων του με τον τότε ηγέτη και πρόεδρο του Τσέχικου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Τζίρι Πάρουμπεκ.

REUTERS/David W Cerny

Το 2009 ίδρυσε ένα νέο κόμμα το οποίο ονόμασε «Κόμμα των Δικαιωμάτων των Πολιτών».

Ο Μίλος Ζέμαν ανακοίνωσε την επιστροφή του και την πρόθεσή του να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012. Μαζί με τον Γιαν Φίσερ, ήταν οι ισχυρότεροι στις δημοσκοπήσεις. Ο Ζέμαν κέρδισε με μικρή διαφορά τον 1ο γύρο των εκλογών. Στον 2ο γύρο αντιμετώπισε τον Κάρελ Σβάρτζενμπεργκ, κερδίζοντας με διαφορά. Ο Ζέμαν έλαβε ποσοστό 54,8% έναντι 45,19% για τον αντίπαλό του.

Η θητεία του ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου 2013.

(Με πληροφορίες από Reuters, Wikipedia)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης