Ώρα αποφάσεων στη Γερμανία: Η ψηφοφορία των Σοσιαλδημοκρατών και τα σενάρια
Στραμμένα στη Βόννη και στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών είναι σήμερα όλα τα βλέμματα στη Γερμανία –και όχι μόνο. Το ερώτημα, είναι ένα. «Ναι» ή «όχι»;
Η απάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γερμανική πολιτική σκηνή, καθώς ένα «ναι» ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του κόμματος (SPD) με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τον μεγάλο συνασπισμό.
Ένα «όχι», όμως, θα οδηγήσει τη χώρα είτε σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε πρόωρες εκλογές.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς συζητούν εδώ και αρκετό καιρό τα υπέρ και τα κατά ενός μεγάλου συνασπισμού. Το απόγευμα, όμως, θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θέλουν το κόμμα τους να συμμετάσχει σε αυτόν.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, 16 τοπικές κομματικές οργανώσεις στέλνουν στη Βόννη 600 αντιπροσώπους ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν και τα 45 μέλη του προεδρείου του κόμματος.
Τα σενάρια
Σε περίπτωση που οι σύνεδροι πουν το «ναι», τότε ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών άμεσα.
Στόχος της Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος –μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν εμπόδια και το χρονοδιάγραμμα αυτό τηρηθεί, τότε από τις 12 Μαρτίου και μετά θα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής της καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα σχηματιστεί τον Απρίλιο, μέχρι το Πάσχα.
Σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες πουν, όμως, όχι, τότε η κατάσταση περιπλέκεται. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση Τζαμάικα τον Νοέμβριο με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους και, όπως είπε και ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ χτες, ενδεχόμενο να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις δεν υπάρχουν.
Έτσι, μένουν δύο ενδεχόμενα –τουλάχιστον θεωρητικά, όπως τα παραθέτει η Deutsche Welle.
1) Κυβέρνηση μειοψηφίας: Η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αναζητεί για κάθε νομοσχέδιο ή σημαντική κυβερνητική απόφαση την στήριξη της αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο μετά από ενδεχόμενο «Όχι» του SPD στο μεγάλο συνασπισμό όλα τα σενάρια επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι.
2) Πρόωρες εκλογές: Σε περίπτωση αδιεξόδου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από μια νέα προσφυγή των Γερμανών στις κάλπες θα διευκολύνει το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.
Μεγάλο στοίχημα για τον Σουλτς
Η ψηφοφορία δεν κρίνει μόνο το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού αλλά και το πολιτικό μέλλον του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ADF, το SPD σημειώνει απώλεια τριών μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση και πέφτει στο 20%.
Tην ίδια ώρα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μία μονάδα και βρίσκεται στο 33%. Τα ποσοστά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) παραμένουν στο 12%, των Φιλελευθέρων (FDP) στο 8%, των Πρασίνων στο 12% και της Αριστεράς στο 10%.
Ο ίδιος ο Σουλτς εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος. «Την Κυριακή δεν θα έχει στραμμένο το βλέμμα της μόνο η Γερμανία προς τη Βόννη, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όλοι οι σύνεδροι έχουν συνείδηση της ευθύνης τους», είπε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Ζeitung».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) πρόσθεσε ότι «είναι υπερήφανος για τον σοβαρό και έντιμο τρόπο με τον οποίο έγινε η δύσκολη η συζήτηση (για το εάν θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Το SPD ήταν ανέκαθεν τότε ισχυρό όταν συζητούσε -εκπροσωπώντας ολόκληρη την κοινωνία- ζητήματα βασικής σημασίας», τόνισε ο κ. Σουλτς.
REUTERS/Wolfgang Rattay
Αισιόδοξη η Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκε χτες αισιόδοξη ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα εγκρίνει την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
«Θα αναμένουμε το συνέδριο του SPD και μετά ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια.
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένη πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενισχύσουν την ευρωζώνη, για παράδειγμα θα συμφωνήσουν για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ώστε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.