ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Υποψήφιος για την προεδρία αποκρούει με χιούμορ την κατηγορία περί ρωσικής στήριξης

Μεξικό: Υποψήφιος για την προεδρία αποκρούει με χιούμορ την κατηγορία περί ρωσικής στήριξης
REUTERS/Yahir Ceballos

Ο επικρατέστερος υποψήφιος ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στο Μεξικό, ο κεντροαριστερός Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αντιμετώπισε με χιούμορ την Πέμπτη τις καταγγελίες περί του ότι η εκστρατεία του υποστηρίζεται από τη Ρωσία, δηλώνοντας με χαμόγελο ότι στο εξής το όνομά του είναι «Αντρές Μανουέλοβιτς».

Αντίθετα με τον καταγγελτικό τόνο του πολιτικού του λόγου σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες, όταν το σκληρό ύφος με τον οποίο απαντούσε στις κατηγορίες των αντιπάλων του θεωρείται πως του είχε κοστίσει ψήφους, ο Λόπες Ομπραδόρ εμφανίζεται πλέον πολύ πιο χαλαρός ενόψει της αναμέτρησης της 1ης Ιουλίου, ενώ παράλληλα έχει αμβλύνει αρκετά πολλές από τις προτάσεις που περιέχονται στο πρόγραμμά του, ώστε να διευρύνει την πολιτική του βάση.

Ένας εκπρόσωπος του Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του πιθανότερου υποψήφιου του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) για την προεδρία, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Ρωσία ίσως προσπαθήσει να αναμιχθεί στα πολιτικά πράγματα του Μεξικού και να ευνοήσει τον Λόπες Ομπραδόρ, δύο φορές ατυχήσαντα υποψήφιο για το ανώτατο κρατικό αξίωμα (2006, 2012).

Ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, γνωστός με το προσωνύμιο «Πέχε», που παραπέμπει σ' ένα χοντρόπετσο ψάρι που αφθονεί στην Πολιτεία του, το Ταμπάσκο, αντέδρασε δημοσιοποιώντας ένα βίντεο με μια γερή δόση χιούμορ, με φόντο ένα λιμάνι. Ο υποψήφιος εξηγεί πως έχει πάει στο λιμάνι διότι περιμένει να αναδυθεί ένα ρωσικό υποβρύχιο, που του φέρνει χρυσάφι. «Δεν με λένε "Πέχε" πια, τώρα με λένε Αντρές Μανουέλοβιτς», προσθέτει χαμογελαστός.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι αναμίχθηκε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016, τις οποίες κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ορισμένοι στο Μεξικό εκφράζουν την ανησυχία πως το Κρεμλίνο ενδέχεται να εξαπολύσει τους ρώσους χάκερ για να προκαλέσουν χάος στις εκλογές του Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που είχαν παραχωρήσει στη Μόσχα τον Νοέμβριο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο ΥΠΕΞ του Μεξικού Λουίς Βιδεγαράι δήλωσε πάντως πως δεν υπάρχει ουδεμία απόδειξη ότι η Μόσχα προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη στη χώρα του προκειμένου να κερδίσει ο υποψήφιος που προτιμά. Ο Λαβρόφ είχε επίσης τονίσει πως δεν υπάρχει καμιά πρόθεση από μέρους της Ρωσίας να επέμβει στα πολιτικά πράγματα του Μεξικού.

Σε ένα προηγούμενο βίντεο ο ΑΜΛΟ, όπως είναι επίσης γνωστός ο Λόπες Ομπραδόρ, είχε αντιδράσει ξανά με χιούμορ όταν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, λέγοντας πως ο αρχηγός του κράτους πρέπει επειγόντως να πάρει ένα χάπι «Amlodipine» για την πίεση.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (Movimiento Regeneración Nacional, MORENA) προηγείται με το 23,6% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Mitofsky που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας El Economista αυτή την εβδομάδα, ποσοστό αυξημένο κατά 0,6% από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Μιντ, ο σχεδόν βέβαιος υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, κατατάσσεται τρίτος συγκεντρώνοντας το 18,2%. Το PRI θα αναδείξει επίσημα τον υποψήφιό του τη 18η Φεβρουαρίου.

Δεύτερος στην πρόθεση ψήφου αναδείχθηκε ο Ρικάρντο Ανάγια του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), με το 20,4% (+0,4% από τον Δεκέμβριο) στην ίδια δημοσκόπηση της Μιτόφσκι, σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων και με περιθώριο στατιστικού λάθους ±3,1%.

Οι αντίπαλοι του Λόπες Ομπραδόρ τον συγκρίνουν συχνά με τον Ούγο Τσάβες, τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας, κι υποστηρίζουν πως θέλει να κάνει μια σοσιαλιστική επανάσταση στο Μεξικό. Ο ίδιος απαντά ότι το κίνημά του αντλεί αναφορές αποκλειστικά και μόνο από την μεξικανική πολιτική ιστορία.