ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: «Αδειάζει» η κυβέρνηση τον διαπραγματευτή για τη «γκρίνια» για τις προτάσεις Νίμιτς

Εντελώς διαφορετικά αποτιμούν η κυβέρνηση των Σκοπίων και ο σκοπιανός διαπραγματευτής τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα.

Από τη μία ο Βάσκο Ναουμόφσκι ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις προτάσεις Νίμιτς, εκτιμώντας πως «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση» κι από την άλλη η κυβέρνηση των Σκοπίων που «άδειασε» τον διαπραγματευτή της, σημειώνοντας σε επίσημη ανακοίνωσή της πως «στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό».

Στη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, που έδωσε το «σήμα» για την εκκίνηση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ που είχαν αδρανήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατέθεσε μια νέα δέσμη προτάσεων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν και δεν αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο των προτάσεων, ο κ. Νίμιτς έκανε λόγο για έναν νέο συνδυασμό απόψεων, ενώ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία» από τη νέα ονομασία, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο «μη ρεαλιστικό».

Πάντως έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και εξέφρασε την αισιοδοξία του, εκτιμώντας πως «το γεγονός πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση».

Την αισιοδοξία του Μάθιου Νίμιτς δεν συμμερίστηκε ωστόσο ο Σκοπιανός διαπραγματευτής, Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Sitel» των Σκοπίων μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε πως οι προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση» και αποκλίνουν από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο, θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση των Σκοπίων «άδειασε» τον απεσταλμένο της στις συνομιλίες, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως εκτιμά ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος για το όνομα της πΓΔΜ.

«Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της πΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης