ΚΟΣΜΟΣ

Οι κοινές δηλώσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά τη συμφωνία

Οι κοινές δηλώσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά τη συμφωνία
Reuters/Thierry Monasse

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαιρέτισαν τη συμφωνία για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής που θα κάνει η Τουρκία, προς την Ευρώπη.

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τη Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διασφαλίστηκε πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

Τουσκ: Ξεκινά η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ

Ο κ. Τουσκ, από την πλευρά του είπε ότι η ΕΕ και η Τουρκία ήρθαν σε συμφωνία για τον έλεγχο της μεταναστετυτικής ροής και παράλληλα ανοίγει το Κεφάλαιο 17 για την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν όλες οι προβλέψεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γιούνκερ: Η ΕΕ θα εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι η ΕΕ, θα εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία και ότι και οι δύο πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν. Τάχθηκε υπέρ της ανακοπής της μαζικής ροής των Σύρων και είπε ότι ΕΕ και Τουρκία θα καταρτίσουν κοινό σχέδιο δράσης. Για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας είπε ότι πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα προκειμένου να ξεπαγώσουν τα ενταξιακά κεφάλαια.

Νταβούτογλου: Έχουμε κοινή μοίρα ως μέλη της ίδιας οικογένειας

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι το κεφάλαιο 17 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα ανοίξει στις 14 Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά την χορήγηση θεωρήσεων (βίζα) για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται κράτη μέλη της ΕΕ είπε ότι έγιναν βήματα προς την πλήρη απευλευθέρωσή της. Για τον Ευρωπαικό Προσανατολισμό της Τουρκίας είπε ότι θα γίνεται δύο φορές διαβούλευση στα όργανα της ΕΕ. "Έχουμε μία κοινή μοίρα ως μέλη της ίδιας οικογένειας", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εάν έχουν δύο διαφορετικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος τότε αυτό δεν πρόκειται να λυθεί.

"Προσπαθήσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη από μόνοι μας". είπε για το μεταναστευτικό και συνέχισε: "Τώρα όμως δημιουργήσαμε ένα κοινό σχέδιο δράσης. Αυτά τα τ3 δις που θα λάβουμε από την ΕΕ Δεν πηγαίνουν στους Τούρκους, πολίτες αλλά στους πρόσφυγες από τη Συρία. Αφορά ανθρώπους οι οποίοι είναι θύματα πολέμου και αποτελούν θύματα από τη βαρβαρική συμπεριφορά του ISIS".

Μέρκελ: Η Τουρκία είναι χώρα κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Στο μεταξύ η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μερκελ, σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι χώρα κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.Eπιβεβαίωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος. Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί.

Τι αναφέρει η κοινή δήλωση

Η ΕΕ δεσμεύτηκε να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία με «αρχική» χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της κατανομής των βαρών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», καθώς «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει ήδη διαθέσει γι΄αυτό το σκοπό 8 δισεκατομμύρια δολάρια».

Επιπλέον, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιβεβαιώνει τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 14 Δεκεμβρίου 2015 για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων».

Σε ό,τι αφορά τo ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η συμφωνία προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016». Επιπλέον, αναφέρει πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016 εφόσον οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη πληρούνται».

Στον αντίποδα, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης». Κατά συνέπεια, σημειώνει η συμφωνία, «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».