ΚΟΣΜΟΣ

Αντιρρήσεις της Λευκωσίας στο προσχέδιο της συμφωνίας με την Τουρκία

EPA/STEPHANIE LECOCQ

 Στο παρασκήνιο αλλά και το προσκήνιο της Συνόδου για το προσφυγικό, η Ε.Ε. επιχειρεί να κάμψει τις αντιρρήσεις της Κύπρου για να επιτύχει συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία.

Η Λευκωσία επιχειρεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της που συνδέονται με τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας και την επίλυση του κυπριακού. Πριν την έναρξη της Συνόδου η Κύπρος εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για το τελικό κείμενο αποφάσεων, το οποίο και δεν είχε την έγκρισή της. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις και η πιθανότερη κατάληξη είναι να αναβληθεί επί του παρόντος η εξέταση των κεφαλαίων που αφορούν θεμελιώδη δικαιώματα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια..

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δήλωσή του (20 Οκτωβρίου) ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει: "Το 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συλλογικά όλα τα κράτη-μέλη, προχώρησε στο "πάγωμα" οκτώ κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας , διότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2009 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε μονομερώς στο "πάγωμα" άλλων έξι κεφαλαίων λόγω μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την ενταξιακή της πορεία. Αν η Τουρκία επιθυμεί ή οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, να ανοίξουν τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία». Σε εκείνη τη δήλωσή του, ο Κύπριος εκπρόσωπος τόνισε ότι «στόχος και θέση της δικής μας πλευράς είναι πως η δημογραφική αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης