ΚΟΣΜΟΣ

H EΕ στο πλάι της Τουρκίας παρά την αντιπαράθεση με τη Ρωσία

H EΕ στο πλάι της Τουρκίας παρά την αντιπαράθεση με τη Ρωσία
CNN Greece

Η μεγάλη ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να αντιμετωπίσει το κύμα προσφυγικών ροών οδηγεί την ηγεσία της να δώσει γη και ύδωρ στην Τουρκία, παρά την πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Το διπλωματικό παζλ που συνετέθη βιαία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία είχε οδηγήσει τους ηγέτες της ΕΕ να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και να κάνουν συστάσεις ψυχραιμίας προς τις εμπλεκόμενες πλευρές. Παράλληλα, επιχειρούταν και μία προσπάθεια προσέγγισης της Ρωσίας ια την καταπολέμηση του ISIS.

Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία στέλνει περίπου 1200 μέλη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στην Συρία, αναλαμβάνοντας κυρίως αποστολές αναγνώρισης. Οι γερμανικές δυνάμεις αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή αμέσως μετά την σχετική έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, η οποία εκτιμάται ότι θα δοθεί πριν από το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, όμως, η στάση της Ρωσίας στο ζήτημα της Συρίας αλλά και η αντιπαράθεση ΕΕ–Ρωσίας για την Ουκρανία παραμένουν ανεπίλυτα ζητήματα. Πολύ περισσότερο, δε, η ΕΕ καλείται να δώσει λύσει στη μεταναστευτική κρίση και η μόνη ικανή απάντηση που υπάρχει είναι η Τουρκία.