ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Πράκτορες εξωτερικού» και ΜΜΕ που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MAXIM SHIPENKOV

Η Ρωσική Δούμα ψήφισε στην ολομέλεια της, σε πρώτη ανάγνωση, το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, το οποίο υποχρεώνει τα ΜΜΕ που λειτουργούν με την ιδιότητα του «πράκτορα του εξωτερικού», να λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, προνοεί το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην κατηγορία του «πράκτορα του εξωτερικού» και ΜΜΕ που συνιστούν φυσικά πρόσωπα. Η πρόβλεψη αυτή δεν αποσκοπεί να θέσει υπό έλεγχο την "μπλογκόσφαιρα", διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της ρωσική Δούμας, ενώ σύμφωνα με τη νέα προσθήκη αφορά τα οποιαδήποτε μέσα που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Ο εν λόγω νόμος ήταν η ρωσική απάντηση στην απαίτηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ενταχθεί το παράρτημα του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Russia Today στην κατηγορία των» πρακτόρων του εξωτερικού» στις ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το παράρτημα κάποιου ξένου μέσου που δραστηριοποιείται στην Ρωσία, σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα που θα αναγνωρισθεί ως ξένο ΜΜΕ με την ιδιότητα του «πράκτορα του εξωτερικού» να αποκτήσει την ιδιότητα του νομικού προσώπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας Πιότρ Τολστόι η προσθήκη που αφορά τα φυσικά πρόσωπα δεν θα αφορά του ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που έχουν αναγνωρισθεί ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της επιτροπής για θέματα πληροφόρησης Λεονίντ Λέβιν, δήλωσε ότι η έννοια φυσικά πρόσωπα συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο «όχι στο πλαίσιο του ελέγχου της μπλογκόσφαιρας στην Ρωσική Ομοσπονδία» αλλά επειδή «οι μεν ή δε πηγές ή πόρταλ στο εξωτερικό, μπορούν να διαθέτουν παραρτήματα που να μην είναι μόνο νομικά πρόσωπα αλλά και φυσικά».

To νέο νομοσχέδιο ψήφισαν 33З από τους 450 βουλευτές. Δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κουμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος "Δίκαιη Ρωσία" .

Οι Ρώσοι βουλευτές διευκρίνισαν ότι ο νόμος δεν αφορά τους ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης που εργάζονται στην Ρωσία και είναι διαπιστευμένοι στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο Τολστόι αναφερόμενος στον νέο νόμο και στα φυσικά πρόσωπα είπε ότι «στη σύγχρονη κοινωνία ο κάθε άνθρωπός μπορεί να είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης. Μπορεί να μην καταχωρηθεί ως μέσο μαζικής ενημέρωσης, αλλά στέλνει πληροφορίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων αναφορών».

Ο πρόεδρος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Αγκορά» Πάβελ Τσίκοφ θεωρεί ότι οι ρωσικές Αρχές θα εφαρμόσουν τον νόμο στους μπλόγκερ που ασκούν κριτική στην εξουσία», καθώς όπως λέει:

Σήμερα δεκάδες ρώσοι μπλόγκερς με το κοινό που έχουν υπερέχουν σε σχέση με τα μεγαλύτερα έντυπα και τα ηλεκτρονικά έντυπα και μάλιστα ανταγωνίζονται τα τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς έχουν εκατοντάδες χιλιάδες χτυπήματα στο YouTube, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης