Τουρκία: Στις θέσεις τους 1.800 υπάλληλοι που είχαν απομακρυνθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
Οι τουρκικές Αρχές επανέφεραν στις θέσεις τους με νομοθετικό διάταγμα περισσότερους από 1.800 υπαλλήλους που είχαν απομακρύνει από τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο των διώξεων στις οποίες είχαν προχωρήσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Αυτοί οι 1.823 άνθρωποι είχαν αρχικά απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους επειδή κατηγορούνταν ότι είχαν κατεβάσει το ByLock, ένα κρυπτογραφημένο σύστημα ηλεκτρονικών μηνυμάτων το οποίο ήταν το εργαλείο επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν οι πραξικοπηματίες.
Ωστόσο οι Αρχές ανακοίνωσαν στα τέλη του Δεκεμβρίου ότι διαπίστωσαν πως πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατεβάσει την εφαρμογή αυτή εν αγνοία τους.
Περισσότεροι από 140.000 εργαζόμενοι σε τουρκικούς θεσμούς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει η Άγκυρα στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ. Ο ίδιος απορρίπτει την κατηγορία αυτή.
Ερντογάν: Δώστε μας τον Γκιουλέν αλλιώς θα σταματήσουμε να εκδίδουμε υπόπτους στις ΗΠΑ
Εξάλλου περίπου 55.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής που είχε επίσης στόχο φιλοκουρδικούς κύκλους και επικριτικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ αυτών που επιστρέφουν στις θέσεις τους βάσει του νέου νομοθετικού διατάγματος νόμου που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή, βρίσκονται κυρίως 544 εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας, 458 εργαζόμενοι στη γενική διεύθυνση ασφάλειας και 204 στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του Ανατολή.
Σε αυτούς θα καταβληθούν οι μισθοί που έχασαν την περίοδο που είχαν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους, αλλά δεν μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση, πρόσθεσε το Ανατολή.
Ο εισαγγελέας της Άγκυρας δήλωσε στα τέλη του Δεκεμβρίου ότι 11.480 άνθρωποι κατέβασαν το ByLock εν αγνοία τους, όταν θέλησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές στο κινητό τους τηλέφωνο. Αυτή ήταν μια στρατηγική που ακολούθησε το δίκτυο Γκιουλέν, σύμφωνα με τον ίδιο, για να καλύψει τους πραγματικούς χρήστες αυτής της εφαρμογής μηνυμάτων.
Εξάλλου 262 εργαζόμενοι απολύθηκαν βάσει του νομοθετικού διατάγματος που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.