ΚΟΣΜΟΣ

«Ήθελαν να κόψω την κορδέλα-Όχι!»: Ο Τραμπ δεν πάει Λονδίνο κι επιτίθεται στον Ομπάμα

Την απόφασή του να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία, που ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας τους λόγους κι εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, που είχε αποδεχθεί την πρόσκληση της Βασίλισσας για επίσημη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία, την οποία του κόμισε η Τερέζα Μέι όταν τον συνάντησε πέρυσι στον Λευκό Οίκο, επρόκειτο κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα να εγκαινιάσει το νέο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Ωστόσο άλλαξε γνώμη και φρόντισε να ενημερώσει τους ακολούθους του στο Twitter εξηγώντας πως δεν είναι σύμφωνος με την απόφαση του προκατόχου του για τη μετεγκατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας στη βρετανική πρωτεύουσα κι έτσι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαινιάσει ο ίδιος το νέο κτίριο. Σύμφωνα με το BBC, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ενώ μέχρι στιγμής η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την ακύρωση της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου.

«Ο λόγος που ακύρωσα το ταξίδι μου στο Λονδίνο είναι ότι δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε ίσως την καλύτερη πρεσβεία στο Λονδίνο που βρισκόταν σε περίοπτη θέση για "ψίχουλα" απλώς και μόνο για να κατασκευάσει μια νέα σε μια απομακρυσμένη περιοχή για 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια. Κακή συμφωνία. Ήθελαν να κόψω εγώ την κορδέλα-ΌΧΙ!», αναφέρει στο tweet του ο Τραμπ.

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο αναφέρεται ότι η απόφαση για την αλλαγή του κτιρίου ελήφθη μήνες προτού αναλάβει την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009. Συγκεκριμένα, η αγορά έκτασης στην περιοχή Nine Elms στο Wandsworth ανακοινώθηκε στις αρχές του 2008.


Πηγή:EPA/US EMBASSY LONDON / HANDOUT

Η νέα πρεσβεία απέχει τουλάχιστον 30 μέτρα από τα παρακείμενα κτίρια, θυμίζει «φρούριο», ενώ το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει και μία δομή στην οποία διαμένουν Αμερικανοί πεζοναύτες. Η κατασκευή του κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την πώληση άλλων ιδιοκτησιών των ΗΠΑ στο Λονδίνο.


Πηγή: Αμερικανική Πρεσβεία, Λονδίνο

Το παλιό κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας χρονολογούνταν από το 1960 και βρισκόταν στην πολυτελή περιοχή του Λονδίνου Governor Square, η οποία ήταν γνωστή ως «Μικρή Αμερική» στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν στην πλατεία αυτή βρίσκονταν το στρατιωτικό αρχηγείο του Αϊζενχάουερ.

Τραμπ: Γιατί οι ΗΠΑ να υποδέχονται μετανάστες από χώρες «απόπατους»;

Λίγο πριν πάρει την απόφαση να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία, ο αμερικανός πρόεδρος διερωτήθηκε κατά τη διάσκεια σύσκεψης στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη γιατί οι ΗΠΑ θα έπρεπε να θέλουν να υποδέχονται μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής, που χαρακτήρισε «χώρες απόπατους».

Ο Τραμπ σύμφωνα με πηγές εκστόμισε αυτή τη φράση στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του από τους γερουσιαστές των δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που φέρεται να έχει διακομματική υποστήριξη.

Οι κοινοβουλευτικοί, παρουσία και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, εξηγούσαν στον αμερικανό πρόεδρο το πώς λειτουργούν ορισμένα προγράμματα για την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ για ανθρώπους που κινδυνεύουν εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή εμφύλιων συρράξεων.

Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές, ο Τραμπ αποκρίθηκε:

«Γιατί να τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι... Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία».

Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι ο Τραμπ αμφισβήτησε επίσης το γιατί οι ΗΠΑ οφείλουν να υποδέχονται Αϊτινούς.

Ένα από τα προγράμματα για το οποίο ενημέρωναν τον αμερικανό πρόεδρο οι γερουσιαστές είναι το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS). Η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει αυτή την προστασία για τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, κάτι που αναμένεται να σημάνει ότι 200.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ θα απελαθούν. Η προστασία πρόκειται να ανασταλεί επίσης για τους υπηκόους κι άλλων χωρών, όπως η Νικαράγουα ή η Ονδούρα.

Το σχέδιο νόμου της Γερουσίας έχει στόχο να παραμείνει σε ισχύ το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της «λοταρίας» που επέτρεπε σε περίπου 50.000 ανθρώπους από κράτη ελάχιστοι μετανάστες από τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ να μετεγκαθίστανται στη χώρα.

Ερωτηθείς για το υβριστικό σχόλιο του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σα απάντησε: «ορισμένοι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον διαλέγουν να δώσουν μάχη για λογαριασμό ξένων χωρών, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ θα μάχεται πάντοτε υπέρ του αμερικανικού λαού».

«Όπως κι άλλες χώρες έχουν συστήματα μετανάστευσης που βασίζονται στα προσόντα, ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μάχη για μόνιμες λύσεις που θα κάνουν τη χώρα μας ισχυρότερη καλωσορίζοντας εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία μας, να ενισχύσουν την οικονομία μας και να ενσωματωθούν στο σπουδαίο έθνος μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Μια τρίτη πηγή ενήμερη για όσα διημείφθησαν στη συνάντηση είπε ότι ο Τραμπ αντέδρασε διότι θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να υποδέχονται ανειδίκευτους εργάτες από τις περί ου ο λόγος χώρες, αλλά μετανάστες από χώρες με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Αυτή η πηγή υποστήριξε πως ο Τραμπ δεν σκόπευε να προσβάλλει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης