Προεδρικό σύστημα για την κατεχόμενη Κύπρο εισηγείται ο Τσαβούσογλου
Τέσσερις μέρες μετά τις «εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι από το βράδυ της Κυριακής έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά αρχίζει να εστιάζει στο προεδρικό σύστημα, δηλαδή στην αλλαγή το "πολιτεύματος"», ανέφερε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή είπε ότι το σημαντικό είναι ο (ομαλός) τρόπος λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σημασία, πρόσθεσε, έχει η διάκριση των εξουσιών. «Εμείς περάσαμε στο προεδρικό σύστημα και βλέπουμε τα οφέλη του», δήλωσε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στην «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου πραγματοποιήθηκαν εκλογές με δημοκρατικό τρόπο. Ωστόσο, είπε, το «εκλογικό» σύστημα της «ΤΔΒΚ» είναι διαφορετικό και περίπλοκο, ενώ δυσχεραίνει την συνεργασία των κομμάτων.
Ως γνωστόν με βάση το αποτέλεσμα των «εκλογών» δεν προκύπτει μια αυτοδύναμη «κυβέρνηση». Η νέα «κυβέρνηση» θα μπορούσε να είναι δικομματική, τρικομματική ή πολυκομματική. Σε περίπτωση, που υπάρξει αδιέξοδο θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές «εκλογές», τονίζει ακόμα ο Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, επείγει ο σχηματισμός της νέας «συγκυβέρνησης», το γρηγορότερο δυνατόν.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο των δηλώσεων του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή ο Τσαβούσογλου, με ευκαιρία μιας σύσκεψης του τουρκικού κοινοβουλίου, ζήτησε από τα τουρκοκυπριακά κόμματα να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στη νέα «συγκυβέρνηση».
Ο Τούρκος υπουργός θεωρεί σημαντική υπόθεση τον γρήγορο σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» για την έναρξη της διαβούλευσης για τα νέα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Εκτός από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε αυτές τις διαβουλεύσεις σημαντικό ρόλο, σημείωσε, διαδραματίζει και η «κυβέρνηση».
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν φέρει καμία ένταση σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους του ΟΗΕ:
Οι σκέψεις των Ελληνοκυπρίων για τους Τούρκους είναι γνωστές. Για ποιο λόγο εμείς να μοιραστούμε το κράτος μας με τους Τούρκους; Θα υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία. Για ποιο λόγο να έχουμε Τούρκο Πρόεδρο, ακόμη και σε περίπτωση της εκ περιτροπής προεδρίας; Έχουμε ισχυρή οικονομία. Για ποιο λόγο να την μοιραστούμε με τους Τούρκους; Γιατί να παρέχουμε τέτοιου είδους δυνατότητες στους Τούρκους; Αυτή είναι η νοοτροπία (της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ποιες εξελίξεις θα έρθουν στο προσκήνιο του Κυπριακού κατά την επόμενη περίοδο; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι μετά το τέλος «εκλογών» ξεκινούν διαβουλεύσεις στην τουρκική πλευρά για έναν νέο οδικό χάρτη.