Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας
Ολοκληρώθηκε το σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες όπου η Ευρώπη προσφέρει "γη και ύδωρ" στην Τουρκία για να μπλοκάρει τις προσφυγικές ροές.
Στο τραπέζι υπάρχει η συμφωνία η οποία προβλέπει ότι η Τουρκία θα διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, πιο χαλαρή βίζα για τους Τούρκους επιχειρηματίες και φοιτητές που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, με ελληνική παρέμβαση έχει επιτευχθεί η αποδοχή από την πλευρά της Τουρκίας δέσμευση της Τουρκίας για παρακολούθηση των ροών και έλεγχος εφαρμογής της συμφωνίας από την Ευρώπη.
Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.
"Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση εφαρμογή, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους", αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δις ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο.
Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, αναφέρει το Reuters.
Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μερική απελευθέρωση της βίζας θα αφορά αρχικά τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες.