ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρό κύμα ψύχους στις ΗΠΑ μετά τον «κυκλώνα βόμβα» (pics&vids)

Οι παγωμένοι καταρράκτες Νιαγάρα Christian Pondella/Red Bull Content Pool/REUTERS

Παγωμένοι άνεμοι «τύλιξαν» την ανατολική ακτή και τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για εκατομμύρια πολίτες, που προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από τον «κυκλώνα βόμβα» που έπληξε πολλές περιοχές από την αρχή της εβδομάδας.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για παγετό από το Νιού Ίνγκλαντ έως το Οχάιο και την Πενσυλβάνια, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Καιρού έκανε λόγο για παγωμένη βροχή στο Μιζούρι και περιοχές στα βορειανατολικά.

Σε άλλες περιοχές, όπως σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο τις δηλώσεις του μετεωρολόγου Νταν Πέτερσον του Κέντρου Πρόβλεψης Καιρού, εκτεθειμένα μέρη του σώματος παγώνουν ολοκληρωτικά εντός τριάντα λεπτών.

«Κανείς δεν βγαίνει έξω όταν κάνει πολύ κρύο, τουλάχιστον εγώ δεν θα το έκανα», δήλωσε η Λίζ Γκάλαχερ εργαζόμενη σε επιχείρηση εστίασης στο Μέιν.

Το κύμα ψύχους δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και στις προσπάθειες καθαρισμού του χιονιού και του πάγου που έχει καλύψει αυτοκινητοδρόμους μετά την καταιγίδα.

Στο Νιού Ίνγκλαντ και άλλες πολιτείες, εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν λόγω της καταιγίδας και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια αναβλήθηκαν μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, μεταξύ αυτών επτά άτομα, τα οποία σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα στη Νότια Καρολίνα και το Τέξας.

Το Κίλιγκτον, το φημισμένο θέρετρο σκι, έκλεισε το Σάββατο παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, καθώς ο αέρας ήταν υπερβολικά παγωμένος στις πίστες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για θερμοκρασίας που έφτασαν τους -46 βαθμούς Κελσίου.

«Κάνει πολύ κρύο για να αφήσουμε κόσμο να πάει εκεί», ενημέρωσε το θέρετρο σε ανακοίνωση του.

Στο γειτονικό Νίου Χάμπσαϊρ, η θερμοκρασία στο Όρος Γουάσινγκτον βυθίστηκε στους -38 βαθμούς Κελσίου, δύο βαθμούς πάνω από το ρεκόρ, το οποίο σημειώθηκε στις 6 Ιανουαρίου. Οι άνεμοι όμως κινούνταν με ταχύτητες από 159 έως 180 χλμ/ώρα, με αποτέλεσμα στην κορυφή του Όρους η αίσθηση να είναι -69 βαθμοί Κελσίου.

Αποτέλεσμα του πολικού ψύχους ήταν να παγώσουν και οι καταρράκτες του Νιαγάρα.

Το πολικό κρύο δεν δείχνει πως θα κοπάσει ούτε σήμερα, όμως από την Δευτέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Βέβαια ορισμένοι αναφέρουν πως πριν βελτιωθεί η κατάσταση ο καιρός ετοιμάζεται για μία τελευταία «επίθεση».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περισσότερες από 30 πόλεις των ΗΠΑ καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, μεταξύ αυτών στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.

Σε μία μικρή πόλη της Μινεσότα το θερμόμετρο έπεσε στους -39 βαθμούς Κελσίου. «Ο αέρας πονάει το πρόσωπό μου», τόνισε η Τσάρλι Τζέσεν μία υπάλληλος σε βενζινάδικο της πόλης.

Η πρώτη μεγάλη καταιγίδα του 2018 συνοδεύτηκε από μία γρήγορη πτώση της βαρομετρικής πίεσης, την οποία οι ειδικοί αποκάλεσαν «κυκλώνα-βόμβα». Το φαινόμενο βοήθησε στην ανάπτυξη ισχυρών ριπών ανέμου, αλλά και προκάλεσε έντονες χιονοπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης