Συρία: Ο στρατός προελαύνει στην Ιντλίμπ, οι άμαχοι τρέχουν να σωθούν
Συνεχίζονται οι μάχες του συριακού στρατού για την ανακατάληψη εδαφών από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Το Σάββατο έπεσαν στα χέρια του τοποθεσίες από τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες στην περιφέρεια της επαρχίας της Ιντλίμπ, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις που ανάγκασαν πολλούς άμαχους να τραπούν σε φυγή.
Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα συριακά στρατεύματα διεξάγουν από τη Δευτέρα επιχειρήσεις στα όρια της επαρχίας Ιντλίμπ, της μοναδικής που συνεχίζει να παραμένει ολόκληρη εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και το μεγαλύτερο μέρος της κατέχει το Μέτωπο Κατάκτησης του Λεβάντε (Φάταχ αλ Σαμ), ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία.
«Οι δυνάμεις του καθεστώτος συνεχίζουν να προελαύνουν, οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα. Γίνονται αεροπορικά πλήγματα από το καθεστώς και τη ρωσική αεροπορία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ και στον βορειοανατολικό της τομέα, που γειτονεύει με την επαρχία Χάμα, ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν και διευκρίνισε ότι το καθεστώς πήρε τον έλεγχο πολλών τοποθεσιών και χωριών σε αυτόν τον τελευταίο τομέα.
Το Σάββατο, εκατοντάδες άμαχοι συνέχιζαν την προσπάθειά τους να φύγουν από την περιοχή και να κινηθούν προς το βόρειο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχαν μαζί τους λιγοστά πράγματα που πρόλαβαν να φορτώσουν σε φορτηγά ή ανοιχτά ημιφορτηγά: στρώματα, κουβέρτες, πλαστικές καρέκλες, χαλιά.
«Πάνω από μια φορά γίναμε στόχος βομβαρδισμών, δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο», εξήγησε ο Αμπού Άχμεντ, περίπου εξήντα ετών, από το νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ, που είχε επιβιβαστεί μαζί με την οικογένειά του σε ένα φορτηγάκι και προσπαθεί να κινηθεί προς ασφαλέστερες περιοχές. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω πώς νιώθω εγκαταλείποντας στην ηλικία μου τη γη μας και το σπίτι μας. Φεύγουμε και δεν ξέρουμε καν πού πάμε».
Κοντά στη Μααρέτ αλ Νούμαν, ορισμένοι έστησαν σκηνές.
Πολλοί άμαχοι φεύγουν «για να σωθούν τα παιδιά. Ήταν τρομοκρατημένα από τις αεροπορικές επιδρομές και τα πλήγματα», εξήγησε ο Αμπού Χάλεντ, που φόραγε ένα παλαιστινιακό μαντίλι στο κεφάλι κι είχε πυκνή μαύρη γενειάδα. Ο άνδρας, από τη Χάμα, περίπου τριάντα ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε παλιότερα εγκαταλείψει το σπίτι του για να καταφύγει με την οικογένειά του στην Ιντλίμπ, σε καταυλισμό εκτοπισμένων. Με τις μάχες να μαίνονται, η οικογένεια χρειάστηκε να φύγει ξανά.
Ο σκοπός της επιχείρησης του καθεστώτος είναι να θέσει υπό τον έλεγχό του το νοτιανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ, όπου είναι επίσης παρούσες οργανώσεις ανταρτών, και να «καταστήσει ασφαλή» έναν δρόμο που συνδέει το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από την Πέμπτη, στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί 32 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος, 29 τζιχαντιστές και αντάρτες, καθώς και 21 άμαχοι, κατά την ίδια ΜΚΟ.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος ανέκτησαν τον έλεγχο πέντε χωριών και κοινοτήτων και πολλών «λόφων στρατηγικής σημασίας», μετέδωσε εξάλλου το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Με την υποστήριξη της Ρωσίας, οι δυνάμεις του στρατηγού Σουχάιλ Χάσαν, που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της οργάνωσης ISIS στην ανατολική Συρία, διεξάγουν πλέον επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Αφού τελείωσαν με το ΙΚ, οι δυνάμεις του καθεστώτος επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στους τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ», εξήγησε ο Άμπντελ Ραχμάν.
Στο μεταξύ επίσης το Σάββατο δεκατέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά κι ένας νοσοκόμος, σκοτώθηκαν και άλλοι 43 τραυματίστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στη Γούτα, στην πλειονότητά τους από αεροπορικές επιδρομές και πυρά του πυροβολικού του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Γούτα, στα ανατολικά της Δαμασκού, πολιορκείται από το 2013 από τις δυνάμεις του καθεστώτος και οι περίπου 400.000 κάτοικοί της που έχουν παγιδευτεί αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων.
«Το καθεστώς κλιμάκωσε τα πυρά (πυροβολικού) και τις (αεροπορικές) επιδρομές το Σάββατο, αφού η Φάταχ αλ Σαμ και ισλαμιστικές επιθέσεις εξαπέλυσαν την προηγουμένη μια επίθεση εναντίον των θέσεων (των δυνάμεών) του κοντά στην πόλη Χαράστα», σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.