Κατά 50% μειώθηκαν οι αιτήσεις για παροχή ασύλου εντός της Ε.Ε.
Ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή ασύλου στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 50%. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, για το 2017, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας Berliner Morgenpost.
Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν βέβαια το τελευταίο τέταρτο του έτους 2017, η τάση είναι, ωστόσο, ξεκάθαρη: από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 τα 28 κράτη- μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν συνολικά 479.650 αιτήσεις για παροχή ασύλου (σε σχέση με 959.530 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους). Συνολικά το 2016 είχαν υποβληθεί στην Ε.Ε. 1,2 εκατ. αιτήσεις και το 2015 1,25 εκατομμύρια, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Η Γερμανία παραμένει η σημαντικότερη χώρα προορισμού
Το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν στη Γερμανία 137.385 αιτήσεις, ενώ δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Ιταλία. Και οι δύο χώρες μαζί συγκεντρώνουν το ήμισυ όλων των αιτούντων άσυλο της Ε.Ε. Στην Ελλάδα υποβλήθηκαν 41.735 αιτήσεις, αντιθέτως στην Πολωνία μόλις 2.515 και στην Ουγγαρία 2.445, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν σε πρώτο βαθμό γίνει δεκτές λιγότερες από τις μισές αιτήσεις. Το ποσοστό των θετικών αποφάσεων, το δεύτερο ήμισυ του 2016, βρισκόταν στο 62%, το πρώτο εξάμηνο του 2017 μειώθηκε στο 48%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2017 υποχώρησε στο 43%. Στη Γερμανία έγιναν σε πρώτο βαθμό δεκτές αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 48% των συνολικών αιτήσεων.
Αβραμόπουλος: Να συνεχίσουμε να βοηθάμε Ιταλία και Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του ευρωβαρόμετρου, το φαινόμενο της μετανάστευσης προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη δημιουργεί ανησυχία σε μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων πολιτών, περισσότερο απ’ ό,τι η τρομοκρατία, η ανεργία ή η εγκληματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει την πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει: «Η μετανάστευση θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης και του κόσμου», δηλώνει ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο απολογισμός του για την προσφυγική πολιτική εντός του 2017 είναι πάντως θετικός: σε πολλά μέτωπα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, δηλώνει στην εφημερίδα. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση του μεγέθους των άτακτων μεταναστευτικών ροών και την εφαρμογή του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων, ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχεται ότι «είναι βέβαια σαφές ότι το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί- η κατάσταση έχει ίσως κάπως σταθεροποιηθεί, όμως στόχος μας είναι να φροντίσουμε να παραμείνει σταθερή». Και συνεχίζει:
Δεν πρέπει να αφήσουμε απ’ την προσοχή μας καμία περιοχή- πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ιταλία και την Ελλάδα, να στηρίζουμε τη Λιβύη (…) και να ενισχύσουμε τα μέτρα επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Και επιπλέον πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς εισόδου.
Οι από θαλάσσης απόπειρες πολλών μεταναστών και προσφύγων να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος εξακολουθούν να γίνονται για αυτούς παγίδες θανάτου, καταλήγει το ρεπορτάζ.