Αίγυπτος: Σε διαβόητη φυλακή μεταφέρθηκε η Βρετανίδα που μετέφερε παράνομα παυσίπονα
Μία κόλαση βιώνει η βρετανίδα Λόρα Πλάμερ, η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών από δικαστήριο της Αιγύπτου καθώς μετέφερε παράνομα παυσίπονα στη χώρα. Η 33χρονη ήταν τρεις μήνες έγκλειστη πριν από τη δίκη της και πλέον έχει οδηγηθεί σε μία από τις πλέον διαβόητες φυλακές της χώρας, με την οικογένειά της να κάνει έκκληση για την ίδια της τη ζωή.
Η περιπέτεια της Πλάμερ ξεκίνησε σε ένα αεροδρόμιο. Οι Αρχές εντόπισαν στις αποσκευές τις περίπου 300 παυσίπονα που είναι απαγορευμένα στην Αίγυπτο και την οδήγησαν άμεσα στην φυλακή. Η ίδια, που ταξίδευε στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον σύντροφό της και να περάσουν ολιγοήμερες διακοπές, δήλωσε πως μετέφερε τα χάπια για το αγόρι της που υποφέρει από φριχτούς πόνους στη μέση και δεν τα έκρυβε, τα είχε πάνω πάνω στη βαλίτσα της, αλλά οι ισχυρισμοί της δεν έγιναν πιστευτοί.
Σύμφωνα με την οικογένειά της, από τότε έχουν περάσει τρεις μήνες και η 33χρονη έχει ήδη βιώσει τραγικά γεγονότα. Δεχόταν συχνά επιθέσεις από τις άλλες κρατούμενες, ενώ στη συνέχεια την πήρε υπό την προστασία της η «αρχηγός» της φυλακής, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία. Οι κρατούμενες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε θερμοκρασίας που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης που βιώνουν είναι πως στο ίδιο κελί είναι 25 άτομα και για τουαλέτα χρησιμοποιούν μία τρύπα στο έδαφος.
Αυτό το διάστημα την Πλάμερ την έχει δει μόνο η μητέρα της, την ημέρα του δικαστηρίου. Η 33χρονη – παρότι είναι μικρό τον χρονικό διάστημα που έχει περάσει – έχει αλλάξει ριζικά. Της πέφτουν τα μαλλιά, τα δόντια της έχουν κιτρινίσει, ενώ έχει και ένα τεράστιο εξάνθημα στο πρόσωπό της.
Η Πλάμερ και ο συντροφός της/Facebook
Την ημέρα της δίκης η Πλάμερ κρατούνταν μέσα σε ένα κελί εντός της αίθουσας. Ήταν σίγουρη πως η περιπέτεια της θα τελείωνε εκείνη την ημέρα, όμως προς μεγάλη της απογοήτευση το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε τριετή φυλάκιση.
Η μητέρα της δηλώνει πως την ενημέρωσαν πως θα παραμείνει στο Κάιρο μερικές μέρες ακόμη και θα πήγαινε να την επισκεφτεί και να της πάει μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όμως την επόμενη κιόλας μέρα της καταδίκης της είχε μεταφερθεί στη φυλακή Κένα, κοντά στο Λούξορ για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της.
Κατά τη διάρκεια της δίκης το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει την οικογένειά της πως μετά την θανατική ποινή, με την οποία ήταν πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη, το χειρότερο σενάριο ήταν οι εν λόγω φυλακές, καθώς εκεί κρατούνται – μεταξύ άλλων – νύφες των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και τρομοκράτες.
Το πρώτο διάστημα η 33χρονη αναμένεται να το περάσει στην απομόνωση, όμως αργότερα θα αναγκαστεί να συγχρωτιστεί με τους υπόλοιπους κρατουμένους. Την ίδια ώρα βέβαια, η οικογένειά της επιχειρεί με κάθε μέσο να πείσει τις αιγυπτιακές Αρχές να επιστρέψει στο Κάιρο.