ΚΟΣΜΟΣ

Η ήσυχη μελαγχολία ενός προσφυγόπουλου: Η φωτογραφία που βράβευσε η UNICEF

EPA/MUHAMMED MUHEISEN / HANDOUT MANDATORY CREDIT: MUHAMMED MUHEISEN/AP/DPA

Η ήσυχη μελαγχολία ενός παιδιού χωρίς παιδική ηλικία: Κοιτά με τα μεγάλα, λαμπερά μάτια της απ’ευθείας στο φακό. Είναι η Ζάχρα. Ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία που ζει σε προσφυγικό καταυλισμό της Ιορδανίας.

Το «κλικ» αυτό του Muhammed Muheisen κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό «Photo of the Year» που απονέμει η Unicef.

«Πανέμορφη, ήσυχη και έξυπνη», λέει για τη Ζάχρα ο 36χρονος φωτορεπόρτερ: «Όταν τη ρώτησα τι ήθελε να της φέρω, το μόνο πράγμα που της ήρθε στο μυαλό ήταν πιαστράκια. Ήθελε μόνο πιαστράκια για τα μαλλιά με το Μίκι Μάους».

Το 2015, οι γονείς της Ζάχρα και τα οκτώ παιδιά τους έφυγαν από τη, χειμαζόμενη από τον εμφύλιο, Συρία. Έκτοτε, ζουν σε ένα αντίσκηνο. Ο πατέρας της, που δούλευε ως αγρότης και ταξιτζής στη χώρα τους, τώρα αναζητά δουλειά στα χωράφια της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

Το βραβείο απονέμενεται κάθε χρόνο σε φωτογράφους και φωτορεπόρτερ που καταγράφουν τα πρόσωπα και τις ιστορίες παιδιών που βιώνουν τον πόλεμο, τον ξεριζωμό, την εγκατάλειψη.

Φέτος, το βλέμμα της Ζαχρά "μιλά" για λογαριασμό εκατομμυρίων παιδιών παγιδευμένων στο αδιέξοδο των ανθρωπιστικών κρίσεων, απανταχού της γης. Αντικατοπτρίζει δε, τη χαμένη παιδική ηλικία μιας ολόκληρης γενιάς Σύρων.

«Τα μάτια των παιδιών λένε πάντα την αλήθεια», τόνισε η Γερμανή δικαστής, μέλος της UNICEF Γερμανίας (και σύζυγος του Γερμανού προέδρου, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ), Έλκε Βουντενμπέντερ, στην τελετή απονομής του βραβείου Φωτογραφία της Χρονιάς, στο Βερολίνο, προσθέτοντας: «Το πρόσωπο αυτό σε αναγκάζει να το κοιτάξεις ξανά και ξανά. Είναι αντιπροσωπευτικό της μοίρας εκατομμυρίων παιδιών».

EPA/HAYOUNG JEON

Ο φωτογράφος Muhammed Muheisen, γεννημένος το 1981 στην Ιερουσαλήμ, έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Πούλιτζερ. Εδώ και πάνω από μία δεκαετία καταγράφει με το φακό του τις προσφυγικές κρίσεις στον κόσμο. Συνεργάζεται με το National Geographic και είναι ιδρυτής του Everyday Refugees Foundation.

«Πίσω από μία φωτογραφία κρύβεται μία σημαντική ιστορία, η οποία έχει μία ιδιαίτερη αξία για μένα και την οποία κρατάω πάντα στην καρδιά», λέει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης