Γουόρνερ: Aν ο Τραμπ καθαιρέσει τον ειδικό εισαγγελέα Μάλερ θα προκαλέσει «συνταγματική κρίση»
Οι επιθέσεις Ρεπουμπλικάνων πολιτικών εναντίον του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, οι οποίες κλιμακώνονται, εγείρουν το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να τον καθαιρέσει και αυτό δυνητικά θα μπορούσε «να προκαλέσει συνταγματική κρίση» στις ΗΠΑ, διεμήνυσε την Τετάρτη (20/12) ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην επιτροπή της άνω Βουλής που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Γουόρνερ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον του Μάλερ και την αμφισβήτηση της αμεροληψίας του κι επέμεινε στο ότι η έρευνα για την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για την αμερικανική προεδρία και τη Ρωσία πρέπει να «μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα».
Μολονότι σύμμαχοι του Τραμπ ανεβάζουν τους τόνους των επικρίσεων εναντίον του Μάλερ, ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να τον καθαιρέσει.
Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί άδραξαν την ευκαιρία που τους έδωσαν μηνύματα ενός πράκτορα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) ο οποίος συμμετέχει στην έρευνα για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία εναντίον του νυν προέδρου κι έκαναν λόγο για μια ατράνταχτη απόδειξη της προκατάληψης της ομάδας του Μάλερ. Ο ειδικός εισαγγελέας απομάκρυνε τον πράκτορα αυτό από την ομάδα του αφού αποκαλύφθηκαν τα μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι σε διάφορες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων εξάλλου εξήγγειλαν ότι σκοπεύουν να αρχίσουν δικές τους έρευνες για διάφορα ζητήματα, ιδίως το πώς χειρίστηκε το FBI την υπόθεση του ιδιωτικού διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο σπίτι της Χίλαρι Κλίντον όταν η αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 ήταν υπουργός Εξωτερικών.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, μια εντεινόμενη χορεία ανεύθυνων φωνών έχουν απευθύνει εκκλήσεις στον πρόεδρο Τραμπ να τερματίσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ», ανέφερε ο Γουόρνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας.
«Η καθαίρεση του κ. Μάλερ ή οποιουδήποτε άλλου κορυφαίου στελέχους που συμμετέχει σε αυτή την έρευνα θα έθετε υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης στην αλήθεια, αλλά επίσης και στην πιο θεμελιώδη έννοια του κράτους του δικαίου», συνέχισε ο Γουόρνερ. «Μπορεί ακόμη να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση», συμπλήρωσε ο γερουσιαστής.
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κανένας—κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος», επέμεινε ο δημοκρατικός γερουσιαστής.
«Το Κογκρέσο πρέπει να καταστήσει σαφές στον πρόεδρο ότι η καθαίρεση του ειδικού εισαγγελέα ή η επέμβαση στην έρευνά του με την απονομή χάριτος σε βασικούς μάρτυρες είναι απαράδεκτη και θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες», κατέληξε ο Γουόρνερ.