ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημα ψυχική διαταραχή η εμμονή με τις selfies

REUTERS/David Mdzinarishvili

Εάν είστε από αυτούς που απολαμβάνουν να βγάζουν selfie φωτογραφίες, τότε είναι καιρός να μάθετε πως πάσχετε από μία ψυχική διαταραχή που ονομάζεται “Selfitis” ή όπως θα λέγαμε ελληνιστί, «Σελφίτιδα».

Αυτό ισχυρίζεται νέα έρευνα που διενεργήθηκε από μελετηρτές του πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Mental Health and Addiction. Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή μία ψευδή είδηση που κυκλοφόρησε το 2014 και υποστήριζε την ύπαρξη της «σελφίτιδας», μιας ασθένειας που ο πάσχων έχει εμμονή με τις selfies.

Τελικά όμως, επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπάρχει όντως μια τέτοια διαταραχή και κατέληξαν στην εξακρίβωσή της. Παρόμοιο περιστατικό έχει σημειωθεί και το 1995, όταν ο Mark D. Griffiths είχε γράψει σε εφημερίδα για την εμμονή των ανθρώπων με το διαδίκτυο. Ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για διαταραχές οι οποίες προκαλούνται από προϊόντα τεχνολογίας.

Όσον αφορά την τωρινή έρευνα περί σελφίτιδας όμως, βασίστηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τουλάχιστον 600 φοιτητές της Ινδίας, μιας και πρόκειται για τη χώρα με τους περισσότερους χρήστες στο Facebook.

Στο πλαίσιο της μελέτης δημιουργήθηκε η Selfitis Behavior Scale, σύμφωνα με την οποία μπορεί να καθοριστεί σε ποιο βαθμό πάσχει κάποιος από την εν λόγω διαταραχή.

Η κλίμακα κυμαίνεται από το 1 έως το 5, με το ένα να επιλέγεται ως «Διαφωνώ κάθετα» και το 5 ως «Συμφωνώ εντελώς». Κάθε άτομο που θέλει να μάθει σε τι βαθμό βρίσκεται η «σελφίτιδά» του, θα πρέπει να επιλέξει από το 1 έως το 5 για να απαντήσει σε φράσεις όπως «Το να μοιράζομαι τις selfies δημιουργεί υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα σε εμένα και τους φίλους και τους συνεργάτες μου» και «νιώθω πιο δημοφιλής όταν ανεβάζω τις selfies μου στα κοινωνικά δίκτυα».

«Συνήθως, όσοι έχουν αυτή την πάθηση, πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και προσπαθούν να ”ταιριάξουν” με τους γύρω τους, και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα άλλων δυνητικά εθιστικών συμπεριφορών», λέει ο Dr. Janarthanan Balakrishnan.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης