Με διαδηλώσεις «υποδέχονται» οι Αυστριακοί την κυβέρνηση Κουρτς
Οι πρώτοι διαδηλωτές έχουν ήδη φτάσει στην πλατεία μπροστά από την καγκελαρία και το προεδρικό Μέγαρο της Αυστρίας για να διαδηλώσουν κατά της νέας κυβέρνησης, που ορκίζεται τη Δευτέρα. Αύριο ξημερώνει μια νέα εποχή για την Αυστρία, με το λαϊκιστικό-ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) να μπαίνει την κυβέρνηση και να αναλαμβάνει ορισμένα σημαντικά υπουργεία.
Η Αυστρία απέκτησε κυβέρνηση μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (OVP) Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου, κατέληξε τελικά σε συμφωνία με τους Κόμμα των Ελευθέρων και ανακοίνωσε χτες τη σύσταση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.
Το ακροδεξιό κόμμα αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών ενώ ο ηγέτης του Heinz-Christian Strache –ένας άνθρωπος που έχει πολλές φορές μιλήσει για την «ισλαμοποίηση της Αυστρίας»- αναμένεται να γίνει αντικαγκελάριος της χώρας.
Η Ευρώπη παρακολουθεί με προσοχή την Αυστρία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθούσε με ιδιαίτερη προσοχή την πρόοδο του Κουρτς ενώ τώρα θα στρέψει την προσοχή της στις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Εδώ και αρκετό καιρό, Ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την άνοδο των λαϊκιστικών και εθνικιστικών κομμάτων στη Γηραιά Ήπειρο, με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί να προειδοποιεί ότι η παρουσία του Κόμματος των Ελευθέρων θα πρέπει να κάνει τους δημοκράτες –που στηρίζουν τις Ευρωπαϊκές αξίες- να επαγρυπνούν.
«Η παρουσία της ακροδεξιάς στην εξουσία δεν είναι ποτέ ασήμαντη» σχολίασε ο ίδιος.
Στο πλευρό του Κόμματος των Ελευθέρων τάχθηκε, όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν. Μάλιστα, η ακροδεξιά ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η παρουσία των Ελευθέρων στην κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά νέα για την Ευρώπη». Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησαν και άλλοι ακροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης...
Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Κουρτς
Ο νέος καγκελάριος, που την Τρίτη αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία των εταίρων αλλά επέμεινε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι φιλοευρωπαϊκό και υπογράμμισε ότι η Αυστρία είναι μια «ισχυρή δημοκρατία».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial times, ο Κουρτς έχει φροντίσει ώστε τα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής να ελέγχονται από την καγκελαρία.
Το προσφυγικό στο επίκεντρο
Η στάση που θα κρατήσει η νέα αυστριακή κυβέρνηση στο ζήτημα του προσφυγικού – ένα θέμα που διχάζει εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο διάστημα παραμένει ένα σοβαρό ερώτημα. Ο Κουρτς είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό το 2015 ενώ συνεχίζει να ζητά από την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως φαίνεται ο Κουρτς ελπίζει να λειτουργήσει ως μεσάζοντας στη διαμάχη μεταξύ του Βερολίνου και της ομάδας του Βίζεγκραντ –της Πολωνίας, της Ουγγαρία, της Τσεχίας και της Σλοβακίας.
Οι χώρες αυτές έχουν αντισταθεί σθεναρά στην πολιτική των ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Η Αυστρία αναμένεται να βάλει το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας το δεύτερο μισό του 2018, όταν και θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρώτη συγκέντρωση των διαδηλωτών
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν την Κυριακή στην πλατεία Μπάλχαους –εκεί όπου βρίσκονται η καγκελαρία και το προεδρικό μέγαρο.
Αντιδρούν πρωτίστως στη συνεργασία της ΕΕ με τη Λιβύη και στις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φτάνουν εκεί. Ένα από τα πανό όμως στρέφεται και κατά του νέου καγκελάριου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, κλείνοντας τη βαλκανική οδό.
Στη διαδήλωση βρίσκεται και η Φάικα Ελ-Ναγκάσι των Πρασίνων. «Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε συλλαλητήρια και σήμερα αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ ακριβώς μπροστά στην καγκελαρία».
Αντίστοιχη διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί και για τη Δευτέρα.