ΚΟΣΜΟΣ

Ουλιουκάγιεφ: Η καταδίκη του προβληματίζει στενό συνεργάτη του Πούτιν, αναλυτές και αντιπολίτευση

Reuters

Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας Ζαμασκβαρέτσκι, το οποίο επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών στον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, προκάλεσε πλήθος επικριτικών σχολίων και αντιδράσεων.

Μεταξύ αυτών που επέκριναν την απόφαση είναι και ο συνεργάτης του Ρώσου προέδρου και πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν. Μοναδική εξαίρεση υπήρξε η εταιρεία Rosneft της οποίας ηγείται ο Ίγκορ Σέτσιν που υπήρξε και ο βασικός κατήγορος του Ουλιουκάγιεφ, τον οποίο κατηγόρησε ότι του ζήτησε το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να προωθήσει τα συμφέροντα της εταιρείας του, η οποία θεώρησε την ενοχή του Ουλιουκάγιεφ "προφανή".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Rosneft Μιχαήλ Λεόντιεφ δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι «η ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών αποδείχθηκε» και πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αποδείξεις μιας και συνελήφθη επ' αυτοφώρω». Παράλληλα αρνήθηκε να σχολιάσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου λέγοντας ότι «δεν είναι δική τους αρμοδιότητα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Αλεξέι Κουντρίν, ο οποίος συνεργάζεται με τον Ρώσο πρόεδρο σε ζητήματα οικονομίας, σχολιάζοντας την ετυμηγορία της ρωσικής δικαιοσύνης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, είπε ότι πρόκειται για μια αβάσιμη και άδικη ετυμηγορία. «Πρόκειται για τρομερή, αβάσιμη ετυμηγορία. Αδύναμη η δουλειά που έκανε η ανάκριση, απόκλιση του κατηγορητηρίου. Παρόμοιου είδους αδικία, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν πολλοί σήμερα» , έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αλεξέι Κουντρίν.

Ο ιδρυτής του κόμματος «Γιάμπλοκο» Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική. «Μπορεί να είναι κάποιος σαν τον Νεμτσόφ (σ.σ.: ο δολοφονηθείς ηγέτης της αντιπολίτευσης), αλλά μπορεί να είναι κάποιος σαν τον Ουλιουκάγιεφ. Η κατάληξη είναι η ίδια. Το σύστημα είναι τέτοιο. Δεν ανέχεται την κοινή λογική. Οκτώ χρόνια ποινή αυστηρής κάθειρξης για ένα 61χρονο πρώην υπουργό, με σκοπό τον εκφοβισμό. Η δίκη που έγινε δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Και αυτή είναι μόνο η αρχή» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, ο οποίος συνέχισε το σχόλιο του στο Facebook γράφοντας: «Τίποτα δεν φαίνεται να έχει αποδειχθεί, ο βασικός μάρτυρας-διοργανωτής» Σέτσιν στο δικαστήριο δεν εμφανίζεται και εξαφανίζεται από την υπόθεση. Παραμονές (της έκδοσης της απόφασης -σ.σ) ο Πούτιν δημοσίως όλα αυτά τα δικαιολογεί και λέει ‘ότι μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει'. Αυτή είναι λοιπόν η δικαιοσύνη που έχουμε στην χώρα μας».

Ο πολιτειολόγος Κονσταντίν Κάλατσεφ, δήλωσε στην ρωσική υπηρεσία του BBC ότι «πρόκειται για μια «σκληρή ετυμηγορία, για ένα αρνητικό κουδουνάκι που χτυπάει» και παρακολουθώντας με την μέγιστη προσοχή την όλη διαδικασία, διαπιστώνει κανείς ότι οι αποδείξεις είναι ανεπαρκείς για μια τόσο σκληρή ετυμηγορία».

Ο γνωστός πολιτειολόγος Γκλεμπ Παβλόφσκι που είχε διατελέσει σύμβουλος του Κρεμλίνου επί κυβερνήσεων Γιέλτσιν, δήλωσε με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υφίσταται πλέον οποιαδήποτε θετική εικόνα για τη ρωσική δικαιοσύνη. «Το ρωσικό δικαστικό σύστημα- θεωρεί ο Παβλόφσκι- είναι σε σημαντικό βαθμό βάρβαρο, διεφθαρμένο και κατευθυνόμενο από διάφορους ανώνυμους μετόχους σε διάφορα επίπεδα. Ο καθένας μπορεί να παραγγείλει μια δίκη. Η υπόθεση Ουλιουκάγιεφ έδειξε ότι συντελείται ανοιχτά η ιδιωτικοποιήση της δικαιοσύνης» . Αναφερόμενος στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Παβλόφσκι δηλώνει ότι «έδειξε, ότι ο Πούτιν είναι ο αναπληρωτής του Σέτσιν σε ορισμένα ζητήματα. Ακόμα και αν για κάτι δεν είναι ικανοποιημένος(που ο Σέτσιν δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο-σ.σ) , σε τελική ανάλυση υιοθετεί την στάση του επικεφαλής της Rosneft».

Ωστόσο παρά την επικριτική του στάση ο Γκλέμπ Παβλόφσκι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, πριν από τις εκλογές ο Πούτιν να δώσει χάρη στον Ουλιουκάγιεφ, επικαλούμενος την δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ ότι το Κρεμλίνο δεν σχολιάζει την απόφαση του δικαστηρίου.

Τέλος, ο πολιτειολόγος Γιεβγκένι Μίντσενκο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δήλωση του Πούτιν κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ότι δεν βλέπει καμία παραβίαση στο ότι ο Σέτσιν δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο «απλά ενίσχυσε το κατηγορητήριο κατά του Ουλιουκάγιεφ». Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι το κύριο πρόβλημα που ανέδειξε η υπόθεση Ουλιουκάγιεφ, συνίσταται στο ότι δεν είναι πλέον κατανοητό πού βρίσκονται οι «κόκκινες γραμμές». «Παλαιότερα υπήρχε μια τέτοια οριοθέτηση. Δεν περνάς τις κόκκινες γραμμές και όλα είναι καλά. Τις περνάς και αρχίζουν τα προβλήματα. Τώρα κανόνες δεν υπάρχουν. Δεν είναι αντιληπτό πού βρίσκεται η ζώνη ασφαλείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης