ΚΟΣΜΟΣ

Αλληλοκαρφώματα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

REUTERS/Phil Noble

Στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη «διχασμένη» για το προσφυγικό Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που από χτες διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για αλλαγή σχεδίου για τις ποσοστώσεις. Το κλίμα στη Βελγική πρωτεύουσα είναι ήδη τεταμένο, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η επιλεκτική αλληλεγγύη δεν είναι αποτελεσματική και πως πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Σε δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο, ο κ. Τουσκ επανήλθε στο ζήτημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι αποτελεί ένα θέμα στο οποίο είναι δύσκολη η εύρεση «κοινής γλώσσας» μεταξύ των Ευρωπαίων ενώ παράλληλα έκανε λόγο για διχασμό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

«Η σύνοδος αυτή είναι σαφής απεικόνιση του γεγονότος ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά ακόμη και [σ.σ. αντιμέτωποι] με τα πιο δύσκολα ζητήματα και καθήκοντα.

Όπως με την ευρωπαϊκή άμυνα, για παράδειγμα, ή με το Brexit. Σήμερα λανσάρουμε το PESCO – ένα φιλόδοξο, συνεκτικό και πολύ ρεαλιστικό σχέδιο στον τομέα της άμυνας. Και αύριο θα ολοκληρώσουμε και τυπικά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και τα δύο επιτεύγματα αυτά απαίτησαν θάρρος, ρεαλισμό αλλά –πάνω από όλα- την ενότητά μας. Παρεμπιπτόντως, δεν έχω αμφιβολία ότι η πραγματική δοκιμασία της ενότητάς μας θα είναι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit» είπε ο κ. Τουσκ, και συμπλήρωσε: «Σήμερα και αύριο θα αντιμετωπίσουμε και θέματα στα οποία η έλλειψη ενότητάς μας είναι εμφανής. Και, όπως γνωρίζετε, αναφέρομαι στα θέματα της ΟΝΕ και του προσφυγικού».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι όσον αφορά στην ΟΝΕ, ο «διαχωρισμός» είναι ανάμεσα στους βόρειους και τους νότιους. «…Και όταν μιλάμε για το προσφυγικό είναι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι διαχωρισμοί αυτοί συνοδεύονται από «συναισθήματα» που κάνουν την ανεύρεση «κοινής γλώσσας» και «λογικών επιχειρημάτων» δύσκολη.

«Για αυτό και πρέπει να εργαστούμε στην ενότητα ακόμη πιο εντατικά και πιο αποτελεσματικά από πριν» ολοκλήρωσε λέγοντας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη θέση της για το προσφυγικό με μια λακωνική αλλά σαφή δήλωση: «Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι τόσο στις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές διαστάσεις του προσφυγικού, η επιλεκτική αλληλεγγύη δεν είναι αποτελεσματική».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι εξωτερικές χώρες της Ευρώπης κουβαλούν μεγάλο μέρος της ευθύνης. «Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί καθόλου και, έτσι, λέω ότι χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και λύσεις για τα ζητήματα εντός των συνόρων μας» είπε η κ. Μέρκελ.


Σύμφωνα με το Politico, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Σύνοδος δεν θα εστιάσει στο Brexit γιατί «πολλά πράγματα έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Φέρεται να είπε, όμως, ότι επειδή δεν θα υπάρξουν γραπτές ανακοινώσεις για το ζήτημα του προσφυγικού, οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών θα είναι πιο πολιτικές.

«Ξέρουμε ότι η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη σε εσωτερικό επίπεδο αλλά πρέπει να κινηθούμε και στο μέτωπο ενός κοινού νόμου για ασυλία, μια κοινή συνοριακή πολιτική και ιδιαίτερα μια κοινή πολιτική απέναντι σε ευαίσθητες περιοχές του κόσμου» δήλωσε ο κ. Μακρόν.

Ρούτε: Πρέπει να εστιάσουμε στις βαθύτερες αιτίες του προσφυγικού

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. πρέπει να εστιάσει στις βαθύτερες αιτίες του προσφυγικού.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα μέλη της Ένωσης δεν μπορούν να «ψωνίζουν» ότι θέλουν από την Ε.Ε. και να μην είναι αλληλέγγυες. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, χαρακτηρίζοντας την Τερέζα Μέι «δεινή πολιτικό».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η Βρετανίδα πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά της, μια «συνετή διαπραγματευτική τακτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης