Ποιος φταίει για τον δραματικό θάνατο του Κινέζου rooftopper;
Ένα βίντεο που έχει γίνει viral στα κινεζικά social media, δείχνει έναν νεαρό που ποζάρει στην κάμερα ενώ κρέμεται στο κενό από ένα κτίριο 62 ορόφων στην πόλη Σανγκσα χωρίς να είναι δεμένος με σχοινί ή να έχει λάβει κάποιο άλλο μέτρο για την ασφάλειά του.
Καθώς το βίντεο προχωρά, το βλέπουμε να «παλεύει» να επιστρέψει στην κορυφή του κτιρίου, όπως άλλωστε είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν όπως μαρτυρούν παρόμοια τέτοια βίντεο. Η εικόνα που ακολουθεί κόβει την ανάσα, καθώς ο νεαρός σταματά την προσπάθειά του για λίγο, κοιτά κάτω και μετά πέφτει…
Ο Wu Yongjing όπως είναι το ψευδώνυμό του και σημαίνει «ακραίος», προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων της παράτολμης «μόδας» του rooftopping, του σκαρφαλώματος δηλαδή στις κορυφές κτιρίων σε συνδυασμό με επικίνδυνες αιωρήσεις στο κενό, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κίνα, όπου έχουν χτιστεί πολλοί ουρανοξύστες τελευταία, ενώ παρατηρείται και μια «έκρηξη» στη χρήση των social media.
Ο δραματικός θάνατος του Wu έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ η κρατική China Daily φιλοξένησε ένα άρθρο, μέσω του οποίου γίνεται έκκληση για μεγαλύτερη εποπτεία στις εφαρμογές που διατίθενται για livestreaming.
«Αν ο Wu δεν ήταν τόσο δημοφιλής σε αυτές τις εφαρμογές ίσως να μην είχε πεθάνει. Υπάρχουν κι άλλοι σαν κι αυτόν που προσπαθούν να προκαλούν με άσεμνες κι επικίνδυνες ενέργειες με μοναδικό σκοπό να τραβήξουν να βλέμματα και να κερδίσουν κάτι απ΄ αυτό. Είναι καιρός να το σταματήσουμε αυτό», γράφει το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Γεγονός είναι πάντως πως δεν κάνουν όλοι οι rooftoppers επικίνδυνα ακροβατικά στις ταράτσες των ψηλών κτιρίων όπου σκαρφαλώνουν. Οι περισσότεροι αρκούνται στο να βγάλουν μια φωτογραφία από την κορυφή των κτιρίων, στα οποία συχνά εισέρχονται χωρίς άδεια, όμως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θέλουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους λίγο παραπάνω, όπως έκανε και ο Wu. Τα προηγούμενα βίντεό του, τον δείχνουν να κρέμεται από την άκρη ουρανοξυστών, στηριζόμενος μόνος στα χέρια του.
Μια «συνάδελφος» του Wu, η Claire, πήρε θέση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με αφορμή τον θάνατο του νεαρού rooftopper, σημειώνοντας πως η ευθύνη για τον θάνατό του βαρύνει και τις εταιρείες που στηρίζουν με χορηγίες τέτοια παράτολμα εγχειρήματα.
«Αυτές οι εταιρείες πληρώνουν αυτούς που κάνουν τέτοια βίντεο, προκειμένου να διαφημίζονται σε αυτά», είπε στο CNNi. «Αν υπογράψεις συμβόλαιο μαζί τους, σου πληρώνουν εισιτήρια και διαμονή και σου καλύπτουν κάθε άλλο έξοδο προκειμένου να ταξιδέψεις σε μια άλλη πόλη και να κάνεις τρελά πράγματα. Και δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για τίποτα, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά», προσθέτει η Claire που αν και δεν κάνει τόσο επικίνδυνα πράγματα όπως ο Wu, στις αναρτήσεις της στο Instagram φαίνεται η «αγάπη» της για τον κίνδυνο.
Τα λεγόμενα της Claire επιβεβαιώνονται και από τη δήλωση της οικογένειας του Wu, στο Beijing News, ότι στον νεαρό είχαν προσφερθεί 100.000 γιουαν για την παραγωγή ενός viral βίντεο. Ωστόσο δήλωσαν άγνοια για το τι ακριβώς έκανε, σημειώνοντας πως πίστευαν πως προσπαθούσε να γίνει ηθοποιός.
Social media και ουρανοξύστες
Το rooftopping δεν ξεκίνησε στην Κίνα, καθώς «υπάρχει» στα social media εδώ και χρόνια και όπως υποστηρίζει μια κινέζα δημοσιογράφος, έγινε «μόδα» στη χώρα κυρίως εξαιτίας της απαγόρευσης πολλών δυτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το youtube. Από την πλευρά της η Claire αποδίδει το μεγάλο ενδιαφέρον των Κινέζων για τα ριψοκίνδυνα χόμπι στην ραγδαία οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την «έκρηξη» των social media.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στον λογαριασμό του Wu προστέθηκαν πάνω από 60.000 followers μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του.
Για την Claire η ενασχόληση με αυτό το επικίνδυνο χόμπι ξεκίνησε λίγο μετά την περιπέτειά της με την κατάθλιψη. «Το να στέκομαι στην κορυφή ενός κτιρίου και να βλέπω να απλώνεται κάτω και γύρω μου το Πεκίνο, με έκανε να αισθάνομαι πως γιατρεύομαι», λέει και προσθέτει πως όταν είσαι στην κορυφή δεν σκέφτεσαι τίποτα, γεγονός που όπως υποστηρίζει τη βοήθησε να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. «Η πρόκληση είναι αρκετή για να κρατά το μυαλό σου απασχολημένο», σημειώνει.
Who is to blame for Chinese rooftopper's dramatic death?, By Ben Westcott and Serenitie Wang, CNN