ΚΟΣΜΟΣ

Σημαντική μέρα εξελίξεων για τη Μέση Ανατολή: Επαφές Νετανιάχου με τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

REUTERS/Francois Lenoir

Ακόμη μία μέρα εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αναμένεται να είναι η σημερινή καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντάται στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέντε ημέρες μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες ο Νετανιάχου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη διάρκεια του «άτυπου» πρωινού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ζητήσουν για μια ακόμη φορά «την επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι υπενθύμισε την Παρασκευή τη σταθερή θέση της ΕΕ για το Μεσανατολικό: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μόνη ρεαλιστική λύση βασίζεται στη δημιουργία δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των δύο κρατών βάσει των συνόρων του 1967».

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση, που διαρκεί δεκαετίες».

Η ΕΕ επιθυμεί εξάλλου να εκμεταλλευθεί την επίσκεψη του Νετανιάχου για να εκφράσει τη διαφωνία της με τη συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού.

Ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα δυσκολευθούν να κρύψουν τις βαθιές διαφωνίες στο πλαίσιο της Ένωσης, όπου κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Ελλάδα επιθυμούν να εξομαλυνθούν οι δύσκολες σχέσεις του μπλοκ με το Ισραήλ.

Η Ουγγαρία μπλόκαρε την Τετάρτη το βράδυ μια κοινή απόφαση των 28 χωρών μελών η οποία καταδίκαζε την κίνηση της Ουάσιγκτον. Τελικά η ΕΕ εξέφρασε μέσω μιας ανακοίνωσης της Μογκερίνι «τη σοβαρή της ανησυχία» για την κατάσταση και εξέφρασε φόβους για «επιπτώσεις στην προοπτική ειρήνευσης» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

Χθες, Κυριακή, ο Νετανιάχου συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να μένουν σταθεροί στις απόψεις τους.

Ο Μακρόν κάλεσε εξάλλου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όπως αναμένεται να κάνουν και σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, να ξεκινήσει και πάλι την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) να προβεί σε θαρραλέες ενέργειες προς τους Παλαιστινίους προκειμένου να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στο Παρίσι, ενώ «καταδίκασε απερίφραστα όλες τις μορφές επιθέσεων των τελευταίων ωρών και ημερών κατά του Ισραήλ».

Η συνάντηση Μακρόν - Νετανιάχου στο Παρίσι/REUTERS/Philippe Wojazer

«Μου φαίνεται πως το να αρχίσει από το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας και τη λήψη μέτρων εμπιστοσύνης προς την Παλαιστινιακή Αρχή, αυτές θα ήταν κάποιες χειρονομίες στις οποίες αναφερθήκαμε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, οι οποίες είναι σημαντικές», διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου επανέλαβε από το Παρίσι ότι «συνεχώς προτείνω» στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς «να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ», όμως μάταια.

Νετανιάχου: Έχει έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος

Σε δηλώσεις του πριν τις συναντήσεις ο ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε πως η απόφαση του Τραμπ «καθιστά την ειρήνη πιθανή διότι η αναγνώριση της πραγματικότητας είναι η ουσία της ειρήνης, η βάση της ειρήνης» και συνέχισε: «Έχει έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι έχει πρωτεύουσα. Ονομάζεται Ιερουσαλήμ».

«Πιστεύω ότι, αν και δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν, αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Πιστεύω ότι όλες, ή οι περισσότερες, ευρωπαϊκές χώρες θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα συνεργαστούν ενεργά μαζί μας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη», εκτίμησε ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη στενή σχέση της χώρας του με την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία τους σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών έχει βοηθήσει στην αποτροπή δεκάδων τρομοκρατικών επιθέσεων, περιλαμβανομένων στην Ευρώπη, ενώ ο ρόλος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή έχει περιορίσει την επέκταση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης