Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Προκλητικές δηλώσεις Νετανιάχου
Την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εκρηκτική, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλώτες σε όλο τον κόσμο να κατακλύζουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αμφιλεγόμενη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από το Παρίσι όπου βρίσκεται, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αντιληφθούν σύντομα την πραγματικότητα, όπως είπε, για να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
O Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε την Ευρώπη για "υποκρισία", κατηγορώντας την ότι δεν καταδικάζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους.
Όσο πιο σύντομα αντιληφθούν οι Παλαιστίνιοι την πραγματικότητα ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, τόσο πιο σύντομα θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, διαμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
"Πρότεινα στον κ. Αμπάς (τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής), να καθίσουμε και να διαπραγματευτούμε την ειρήνη, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο", είπε ο Νετανιάχου.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, αναφερόμενος στο Ιράν ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η Τεχεράνη επιχειρεί να οργανώσει χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη Συρία με σκοπό να πολεμήσει και να καταστρέψει το Ισραήλ. "Δεν θα το ανεχθούμε", τόνισε.
Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer
Σχολιάζοντας εξάλλου τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα δεχτεί μαθήματα από εκείνον που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά, στηρίζει το Ιράν και τους "τρομοκράτες" στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του κάλεσε τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε "θαρραλέες χειρονομίες" προς τους Παλαιστίνιους, αναφέροντας κυρίως «το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας», ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Παράλληλα όμως καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο "τις επιθέσεις κάθε μορφής των τελευταίων ωρών και ημερών εναντίον του Ισραήλ".
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ανέφερε στον Νετανιάχου ότι διαφωνεί με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Επέμεινε ότι η διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα πρέπει να επιλυθεί μέσω μιας διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στη λύση των δύο κρατών.
«Η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι η μοναδική λύση, που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις μας, είναι να επιτρέψουμε την ίδρυση δύο κρατών που θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε την «αποδοκιμασία του για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ που η Γαλλία κρίνει ότι αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και είναι επικίνδυνες για την ειρήνη» λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer
Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως ο προασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε σήμερα ότι "δεν θα εγκαταλείψει την Ιερουσαλήμ στο έλεος ενός κράτους τρομοκράτη που σκοτώνει παιδιά", αναφερόμενος στο Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προσκάλεσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Κάιρο αύριο προκειμένου οι δύο ηγέτες να συζητήσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο του Αιγύπτιου προέδρου, επισημαίνεται ότι ο Σίσι θέλει να συζητήσει «τους τρόπους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση με γνώμονα τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του λαού των Παλαιστινίων και των εθνικών ιεροτήτων τους και το νόμιμο δικαίωμά τους να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Καθώς συνεχίζονται για τέσσερις ημέρες οι κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια στα παλαιστινιακά εδάφη, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις Παλαιστίνιους μέχρι τώρα, ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν "σύνεση και αυτοσυγκράτηση".
Σε μια ένδειξη ωστόσο ότι η ένταση δεν αποκλιμακώνεται, ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά έναν φύλακα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία που έκανε λόγο για "τρομοκρατική" επίθεση. Ο δράστης συνελήφθη.
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στον αραβικό κόσμο
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν για άλλη μια φορά σήμερα, Κυριακή τους δρόμους μεγάλων πόλεων στη Μέση Ανατολή και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο.
Μολονότι οι κινητοποιήσεις δεν ήταν τόσο ογκώδεις όσο θα περίμενε κανείς για αυτό το καυτό ζήτημα, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα. Στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων και των Ισραηλινών στρατιωτών. Ταραχές σημειώθηκαν επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό του Αρούμπ, επίσης στη Δυτική Όχθη, όπου ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πλαστικές σφαίρες.
Στον Λίβανο, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσουν μια διαδήλωση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στη βόρεια Βηρυτό. Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν να φτάσουν στο κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας και πολλοί τραυματίστηκαν. Για αύριο, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ καλεί τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν σε ένα προάστιο στη νότια Βηρυτό.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ενώ στο Κάιρο εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στις κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και σε εκείνο του Αΐν Σαμς. Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχαν και περίπου 200 Αιγύπτιοι δικηγόροι.
Στο Ραμπάτ, την πρωτεύουσα του Μαρόκου, η κινητοποίηση ήταν ογκώδης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ που έγραφαν "Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης".
Στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ένα ομοίωμα του Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα όπως "θάνατος στην Αμερική, τον Τραμπ και το Ισραήλ". Στην Τζακάρτα, περίπου 5.000 Ινδονήσιοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Τραμπ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο οποίος στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο. Ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους Αλ Άζχαρ, στο Κάιρο και ο πάπας της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου Θεόδωρος Β΄ αρνήθηκαν επίσης να συναντηθούν με τον Πενς.
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Πενς κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στην περιοχή.
«Είναι ατυχές το ότι η Παλαιστινιακή Αρχή απομακρύνεται και πάλι από μια ευκαιρία να συζητήσει το μέλλον της περιοχής, ωστόσο η (αμερικανική) κυβέρνηση παραμένει απτόητη στις προσπάθειές της να βοηθήσει στο να επιτευχθεί η ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και η ειρηνευτική ομάδα μας συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την κατάρτιση ενός σχεδίου» δήλωσε ο Τζάροντ Έιγκεν, ο αναπληρωτής προσωπάρχης και εκπρόσωπος τύπου του Πενς.
Κάλεσμα στους Παλαιστινίους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ απηύθυνε η Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από τρεις ημέρες άγριων συγκρούσεων στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τέσσερις παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 230 τραυματίστηκαν.
Η Φατάχ στη σχετική της ανακοίνωση ζητεί «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός», ενώ από την πλευρά του ο Αμπάς αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν αυτός επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Πηγή: REUTERS/Mohamad Torokman
ΟΗΕ: Κίνδυνος να κλονιστεί η ειρηνευτική διαδικασία
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Νίκι Χέιλι, της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία έκρινε, λίγες ώρες νωρίτερα, ότι η απόφαση Τραμπ θα «βοηθήσει τη διαδικασία για την ειρήνη» μεταξύ Ισραηλινών- Παλαιστινίων.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi, ο Γκουτέρες εμφανίστηκε αρχικά θετικά διακείμενος που ο σύμβουλος και γαμπρός του δισεκατομμυριούχου, ο Τζάρεντ Κούσνερ, συναντήθηκε με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους με θέμα την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου για την επίτευξη της ειρήνης έπειτα από αδιέξοδο πολλών ετών.
«Δεν λέω ότι αυτό θα απέδιδε (εντέλει) καρπούς, όμως υπήρχε μια ελπίδα ότι τελικά θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την τρομερή διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων» τόνισε ο αξιωματούχος.
Ωστόσο, λίγο μετά πρόσθεσε: «πιστεύω ότι η απόφαση που ελήφθη την Τετάρτη κινδυνεύει να υπονομεύσει αυτήν την προσπάθεια».
Από την πλευρά της η Χέιλι υπεραμύνθηκε, μιλώντας επίσης στο CNNi, της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ υλοποίησε τη βούληση του αμερικανικού λαού.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό θα βοηθήσει στο να καταγραφθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία» σημείωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.