«Εκρηκτικό» το κλίμα στη Μέση Ανατολή
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους τόσο στα Παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, για να διαδηλώσουν ενάντια στην απόφαση Τραμπ.
Το Σάββατο, οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται στη συνοικία Άουκαρ, βόρεια της Βηρυτού. Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν το συγκεντρωμένο πλήθος να εισέλθει στον περίβολο του συγκροτήματος της πρεσβείας με μια μεταλλική πόρτα η οποία έκλεινε τον δρόμο προς το κτίριο.
Οι διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές και λιβανέζικες σημαίες και φορούσαν την παλαιστινιακή μαντίλα, έβαλαν φωτιά στους δρόμους και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Φώναζαν συνθήματα εναντίον του Τραμπ, ενώ μια ομάδα έκαψε ένα ομοίωμα του Αμερικανού προέδρου.
Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πέτρες και τα δακρυγόνα. Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων καθώς και ισλαμιστές και υποστηρικτές της λιβανέζικης αριστεράς.
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο, ανάμεσά τους και αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, αλλά και απόγονοί τους.
Το Ισραήλ κατείχε το νότιο Λίβανο επί 22 χρόνια προτού αποσύρει τα στρατεύματά του το 2000, όμως οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης και τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο. Το 2006 το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 Λιβανέζοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και 120 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες.
Κάλεσμα Φατάχ για συνέχιση των κινητοποιήσεων
Κάλεσμα στους Παλαιστινίους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ απηύθυνε η Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από τρεις ημέρες άγριων συγκρούσεων στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τέσσερις παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 230 τραυματίστηκαν.
Η Φατάχ στη σχετική της ανακοίνωση ζητεί «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός», ενώ από την πλευρά του ο Αμπάς αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν αυτός επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ξέσπασαν βίαιες συγκρούεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 231 άνθρωποι, οι 171 στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, οι 60 στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.
Πηγή:REUTERS/Mohamad Torokman
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά, ενώ 24 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και 172 παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων. Τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα στις αεροπορικές επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη Γάζα ως αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών.
Ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Γιόαβ Μορντεχάι, προειδοποίησε χθες ότι αν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την Γάζα, το Ισραήλ θα απαντήσει με «επώδυνο» τρόπο.
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ελπίζει να πλησιάζουν προς το τέλος τους οι βίαιες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Ελπίδα μας είναι ότι όλα ηρεμούν και ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα χωρίς ταραχές και βία», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάταχ Μουνίρ Γιαγκούμπ δήλωσε στο Sputnik ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις «θα ενισχυθεί η μάχη του παλαιστινιακού λαού για τη χώρα τους και ενάντια στους εποίκους και τις δυνάμεις κατοχής (…) Η αντίσταση είναι νόμιμο δικαίωμα ενός λαού υπό κατοχή». Παράλληλα ο Γιαγκούμπ εκτίμησε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον θα έχει επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες και κατήγγειλε ότι αντίκειται στους διεθνείς κανόνες.
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται αμερόληπτοι μεσολαβητές στη διευθέτηση του Μεσανατολικού. Η απόφαση (του Τραμπ) θα έχει πολύ επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες», τόνισε. «Η απόφαση αντίκειται σε όλους τους διεθνείς κανόνες, αντίκειται στον όρο ότι θα πρέπει να ληφθεί μόνο αφού έχει επιτευχθεί μια τελική λύση (στη σύγκρουση Παλαιστινίων- Ισραηλινών», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Φάταχ.
Σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη: Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το Κουβέιτ, την Ινδονησία και το Παρίσι.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Τζακάρτα σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι της Ινδονησίας, της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας του κόσμου, έχουν επικρίνει, όπως και πάρα πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, την κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον. Χιλιάδες διαδηλωτές σε κυρίως μουσουλμανικές χώρες της Ασίας έχουν κινητοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες για να καταγγείλουν την απόφαση των ΗΠΑ.
Οι Παλαιστίνιοι ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ινδονησίας το 1945, δήλωσε ο Σοχιμπούλ Ιμάν, πρόεδρος του αμφιλεγόμενου, ισλαμικού κόμματος της αντιπολίτευσης Κόμμα της Ευημερούσας Δικαιοσύνης στους δημοσιογράφους.
Η Ινδονησία θα πρέπει να κινηθεί πιο ενεργά για να «ζητήσει από τις χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν αμέσως με πιο αποφασιστικές και συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, ώστε να σώσουν τους Παλαιστίνιους από την ισραηλινή κατοχή και από τον συνεργάτη της, τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ιμάν.
«Η Ινδονησία, ως η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και τη διαχείριση της Ιερουσαλήμ», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ελπίζει η χώρα του να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ο Τραμπ διατάραξε την παγκόσμια ειρήνη. Είναι φοβερό», σχολίασε ο Γιούσρι, ένας από τους διαδηλωτές. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας μετέβη στην Ιορδανία για να συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο και Ιορδανό ομόλογό του.
Πηγή: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Η απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ έχει πυροδοτήσει ντόμινο αντιδράσεων, με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν χθες στο Κάιρο, να καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι Άραβες υπουργοί εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τον ρόλο τους του μεσολαβητή και του ανάδοχου στη διαδικασία ειρήνευσης» μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων και ζητούν «να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σαουδική Αραβία που επίσης κάλεσε τις ΗΠΑ να αναιρέσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρουν την πρεσβεία τους εκεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.
«Η Σαουδική Αραβία καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφασή της για την Ιερουσαλήμ» τόνισε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου που διεξάγεται στο Κάιρο.
Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι όλες οι χώρες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στη διένεξη Παλαιστινίων- Ισραηλινών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ δήλωσε σήμερα ότι τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ουάσιγκτον προκειμένου να την αποτρέψουν από το να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.
Πρέπει να «ληφθούν προληπτικά μέτρα κατά της απόφασης… αρχής γενομένης από την εφαρμογή διπλωματικών μέτρων, κατόπιν πολιτικών, έπειτα (την επιβολή) οικονομικών κυρώσεων» τόνισε ο Μπασίλ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.