ΚΟΣΜΟΣ

Αισιοδοξία Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης μέσα στους επόμενους μήνες

EPA/OMER MESSINGER

«Αχτίδα» αισιοδοξίας για το σχηματισμό κυβέρνησης διαφάνηκε σήμερα από τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε σήμερα ότι σύντομα θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα των γερμανικών στρατιωτικών αποστολών σε Συρία και Αφγανιστάν.

«Πολύ σύντομα θα πρέπει να συζητήσουμε τις γερμανικές στρατιωτικές αποστολές [σ.σ. σε Συρία και Αφγανιστάν] και ελπίζω ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν συζητήσουμε για κάθε μεμονωμένη περίπτωση» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, στο σημερινό της video-podcast.

Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ ελπίζει πως μπορεί να έχει σχηματίσει κυβέρνηση εντός των επόμενων τριών μηνών, δεδομένου ότι οι εν λόγω αποστολές έχουν παραταθεί μόνο για τρεις μήνες. Για την επόμενη φάση, μετά τη λήξη αυτής της παράτασης, θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση για να εγκρίνει νέα.

Ξεκινούν οι συζητήσεις την Τετάρτη

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη συνάντηση των χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) την Τετάρτη.

Ο Μάρτιν Σουλτς, που επανεξελέγη αρχηγός του κόμματος στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, έλαβε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Μέρκελ. Σε περίπτωση που καταλήξουν σε συμφωνία, όμως, τότε το περιεχόμενό της να εγκριθεί σε νέο συνέδριο του SPD.

Οι σχέσεις των συντηρητικών με τους σοσιαλδημοκράτες είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα. Και οι δύο πλευρές, βλέπουν με επιφύλαξη το ενδεχόμενο ενός νέου «γάμου», με αρκετούς να πιστεύουν ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουν χωριστούς δρόμους. Η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία, όμως, αναγκάζει τα δύο κόμματα να αποδεχτούν την κοινή τους μοίρα.

Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση

Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι «θα πρέπει να είμαστε δεκτικοί σε νέες ευκαιρίες και καινοτομίες». Με τη σειρά του, ο Μάρτιν Σουλτς λέει ότι «αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει με τόλμη το μέλλον».

Ποιες όμως είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή;

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, προτεραιότητα αποτελεί σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει, ήδη περάσει αρκετός καιρός από την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στη Σορβόννη –την ημέρα που διατύπωσε τις προτάσεις του για το μέλλον της Ένωσης και τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί απαραίτητες.

Μέχρι στιγμής, γερμανική «απάντηση» δεν έχει υπάρξει. Για παράδειγμα το Βερολίνο δεν έχει πάρει επίσημα θέση στην πρόταση Μακρόν για ένα μόνιμο υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ή για τη δημιουργία ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων.

Και όπως εξηγεί η Deutsche Welle, παρατηρητές ανησυχούν ότι χωρίς μια κοινή γαλλογερμανική μεταρρυθμιστική στρατηγική το πολιτικό βάρος της ΕΕ μειώνεται απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ.

Η πίεση στην ΕΕ αυξάνεται και λόγω του Brexit. Στα τέλη Μαρτίου 2019, η Βρετανία προτίθεται να εγκαταλείψει την ΕΕ. Ακόμα όμως κι αν η επικύρωση της απαραίτητης συμφωνίας προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος, για την ολοκλήρωση θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε μήνες.

Κατά συνέπεια η συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να έχει υπογραφεί το αργότερο τον Οκτώβριο του 2018.
Προσφυγικό, αγορά εργασίας και Παιδεία

Ανάμεσα στα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η γερμανική κυβέρνηση στο 2018 είναι και το προσφυγικό.

Πριν δύο χρόνια οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στην κατανομή 160.000 προσφύγων.

Από τότε όμως ελάχιστα έχουν γίνει πράξη. Η ενσωμάτωση των προσφύγων παραμένει και το 2018 στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για ορισμένα ζητήματα που αφορούν σε εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας, όπως η αγορά εργασίας και την παιδεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης