Ρουκέτες από τη Γάζα, αεροπορικές επιδρομές από τους Ισραηλινούς
Το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο το πρωί ότι έπληξε σειρά στόχων που ανήκουν στη Χαμάς ως αντίποινα στη ρίψη ρουκετών από τη Γάζα.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων και ένα κατάστημα πυρομαχικών. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ την Παρασκευή –μια εκ των οποίων έπληξε την πόλη Σντερότ.
Την Τετάρτη, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έβαλε «φωτιά» στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ πάντα θεωρούσε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του ενώ οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν η ανατολική Ιερουσαλήμ –που καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967- να γίνει η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους τους.
Την Παρασκευή, ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς Fathi Hammad, δήλωσε ότι όποια χώρα προχωρήσει τη διαδικασία να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ είναι «εχθρός των Παλαιστίνιων».
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από πλευράς των Παλαιστινίων, Saeb Erekat, διαμήνυε μέσω του Al Jazeera TV ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα συζητήσουν με τις ΗΠΑ μέχρι ο Ντόναλντ Τραμπ να αντιστρέψει την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Βίαιες συγκρούσεις την Παρασκευή
Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη ενώ αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές, τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά.
REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS/Mohammed Salem
Παγκόσμια ανησυχία
Την κατάθεση λεπτομερούς πρότασης για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων ζήτησαν από τις ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιταλία.
Οι χώρες αυτές ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «δεν βοηθάει» τις προοπτικές ειρήνευσης της περιοχής.
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος αντέστρεψε μια πολιτική ετών των ΗΠΑ, πυροδοτώντας μια «ημέρα οργής» την Παρασκευή. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, τόσο στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη όσο και σε άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.
Και ενώ η οργή ξεχείλιζε στον αραβικό κόσμο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή μετά από σχετικό αίτημα οκτώ μελών του –της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Βολιβίας, της Ουρουγουάης, της Ιταλίας, της Σενεγάλης και της Αιγύπτου.
Σε ένα κοινό ανακοινωθέν μετά το Συμβούλιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιταλία τόνισαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ –αλλά και η επικείμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ- «δεν βοηθάει την προοπτική ειρήνης στην περιοχή».
«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε όλες τις αξιόπιστες προσπάθειες επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, στη βάση των διεθνώς συμφωνημένων παραμέτρων, που θα οδηγήσουν σε λύση δύο κρατών» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ο πρέσβης της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, Amr Aboulatta, είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει «μοιραία, αρνητική αντίδραση» στην ειρηνευτική διαδικασία.
Με τη σειρά της, η πρέσβης των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής τόσο με την ισραηλινή πλευρά όσο και με την παλαιστινιακή. Κατηγόρησε δε, τα Ηνωμένα Έθνη ότι αντί να βοηθούν την διαδικασία επιτίθονται αδίκως στο Ισραήλ.
Ισχυρίστηκε δε, ότι μια συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών ή άλλων χωρών που δεν λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια του Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από τη χώρα.
Φόβοι κλιμάκωσης
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η κ. Χέιλι δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει προσηλωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία και ότι οι ΗΠΑ δεν πήραν το μέρος καμίας πλευράς όσον αφορά στο ζήτημα των συνόρων της Ιερουσαλήμ αλλά ούτε και το status quo των ιερών τόπων.
«Οι ενέργειές μας έχουν ως στόχο την προώθηση της ειρήνης» είπε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά σε αυτό το στόχο παρά ποτέ».
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατυπώνει τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης» μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
«Το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου» κηρύχθηκε «τριήμερο οργής» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μια βιντεοσύνδεση από την Ιερουσαλήμ, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των οκτώ εκ των κρατών μελών του στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, ότι οι τελικές αποφάσεις για το status της Ιερουσαλήμ θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι, όμως, διεκδικούν το ανατολικό μέρος της πόλης και ελπίζουν να το κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.