Ασύλληπτος παραμένει ο Μιχαήλ Σαακασβίλι παρά τις προσπάθειες των ουκρανικών Αρχών
Αποτυχημένη ήταν η έφοδος των Ουρανικών Αρχών σε χώρο συγκέντρωσης οπαδών του Μιχαήλ Σαακασβίλι έξω από το κοινοβούλιο νωρίς σήμερα το πρωί, καθώς δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον δραπέτη πρώην πρόεδρο της Γεωργίας.
Ο Σαακασβίλι απελευθερώθηκε χθες από οπαδούς του ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ως ύποπτος για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση.
Αργότερα ο Σαακασβίλι είπε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα σε λάθος σκηνή στην βάση των οπαδών του δίνοντας έτσι συνέχεια στο σουρεαλιστικό κρυφτό στο οποίο επιδίδεται ο ίδιος με τις ουκρανικές δυνάμεις επιβολής του νόμου το τελευταίο τρίμηνο, από τότε δηλαδή που έσπασε ένα μπλόκο στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.
Το σίριαλ απειλεί να φέρει σε δύσκολη θέση την φιλοδυτική ηγεσία του Κιέβου παρότι το κόμμα του Σαακασβίλι, το οποίο θέλει να απομακρύνει από την εξουσία τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στις επόμενες εκλογές, δεν έχει μεγάλη στήριξη σε εθνικό επίπεδο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Ουκρανία: Διορία 24 ωρών έδωσε ο εισαγγελέας στον Σαακασβίλι για να παραδοθεί
Οι διαδηλωτές υπερασπίστηκαν το στρατηγείο τους, το οποίο στήθηκε τον Σεπτέμβριο, γεγονός που προκάλεσε συγκρούσεις στις οποίες τέσσερις αστυνομικοί και άγνωστος αριθμός πολιτών τραυματίστηκαν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Κιέβου.
«Οι ακτιβιστές ξεκίνησαν να αντιστέκονται και προκάλεσαν τους αξιωματικούς της επιβολής του νόμου», προστίθεται στην ανακοίνωση που υπογραμμίζει ότι η αστυνομία ενήργησε έπειτα από εντολή του εισαγγελέα.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, εκατοντάδες αστυνομικοί και εθνοφρουροί είναι παρατεταγμένοι γύρω από το κοινοβούλιο. Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι ο Σαακασβίλι θα τεθεί και πάλι υπό κράτηση.
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Σαακασβίλι επανέλαβε ότι δεν θα παραδοθεί στις αρχές επιβολής του νόμου, όπως του είχε ζητηθεί μέχρι τις 10:00 ώρα Ελλάδος.
«Είμαι έτοιμος να συναντήσω έναν εκπρόσωπο του εισαγγελέα στον καταυλισμό των διαδηλωτών», είπε.
Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας είχε λάβει την ουκρανική υπηκοότητα και διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού προτού έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Οι αρχές κατηγορούν τον 49χρονο πολιτικό ότι έλαβε χρηματοδότηση από μια εγκληματική οργάνωση που συνδέεται με τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών. Παράλληλα, ο Σαακασβίλι καταζητείται και στη Γεωργία αλλά υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας επιδίωκε «να καταλάβει την εξουσία δια της βίας», οργανώνοντας διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς. Οι κινητοποιήσεις αυτές φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκαν από το περιβάλλον του Γιανουκόβιτς. Για τον σκοπό αυτό, συνεργάτες του Σαακασβίλι λέγεται ότι έλαβαν το ποσό των 500.000 δολαρίων.
Η Γεωργία ζητά επίσημα την έκδοση του πρώην προέδρου Σαακασβίλι από την Ουκρανία
Ο Σαακασβίλι είχε προσκληθεί από τον Ποροσένκο στις αρχές του 2014 και έναν χρόνο μετά διορίστηκε περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού. Οι δυο τους πολύ σύντομα διαφώνησαν και ο Σαακασβίλι στράφηκε εναντίον του πρώην προστάτη του, τον οποίο κατηγορούσε για διαφθορά. Το καλοκαίρι ο Ποροσένκο του αφαίρεσε την ουκρανική υπηκοότητα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι άπατρις αφού η Γεωργία του είχε αφαιρέσει επίσης την υπηκοότητα όταν πήρε την ουκρανική.
Ο Σαακασβίλι ήταν πρόεδρος της Γεωργίας την εποχή του καταστροφικού για τη χώρα του πενθήμερου πολέμου με τη Ρωσία, το 2008. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η σύρραξη εκείνη ήταν αποτέλεσμα των δικών του κακών χειρισμών.