Εντός της εμβέλειας των όπλων της Πιονγκγιάνγκ η ενδοχώρα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει η Σεούλ
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε τους φόβους της παγκόσμιας κοινότητας για τον νέο πύραυλο που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας πως ο Hwasong-15 είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) νέου τύπου, ο οποίος μπορεί να διανύσει πάνω από 13.000 χιλιόμετρα.
Ο ίδιος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, έκρινε ότι η δοκιμή ήταν επιτυχής, όπως άλλωστε μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση του απομονωμένου καθεστώτος, και δείχνει ότι πλέον η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να πλήξει την Ουάσιγκτον.
Μετά την εκτόξευση του πυραύλου —κατά παράβαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι δοκίμασε επιτυχώς τον πιο προηγμένο ICBM που έχει κατασκευαστεί στη χώρα μέχρι σήμερα και ότι πλέον όλη η ενδοχώρα των ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειας των όπλων της.
Η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εξώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επαναλάβει μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ηγέτη της απομονωμένης χώρας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο αποκάλεσε ξανά «μικρό άνθρωπο-πύραυλο» και «αρρωστημένο φαντασμένο νεαρό». Παράλληλα, ο Τραμπ είπε πως θεωρεί αποτυχημένη την διπλωματική προσπάθεια του Πεκίνου με σκοπό να περιοριστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ, ενώ αντιθέτως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έκρινε ότι η Κίνα κάνει μεγάλες προσπάθειες, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερα, ιδίως να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου.
Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις που της επιβάλλονται, η Βόρεια Κορέα συνέχισε την προσπάθεια να αποκτήσει πυραύλους ικανούς να φέρουν ισχυρές πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ.
Αφού μελέτησαν τα βίντεο και τις φωτογραφίες του Hwasong-15, αναλυτές σημείωσαν ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πράγματι πλέον σε θέση να πλήξει με πυρηνικά όπλα οποιοδήποτε σημείο της αμερικανικής επικράτειας και μπορεί να απέχει δύο ή τρεις δοκιμές από το να θέσει αυτόν τον πύραυλο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αναγνώρισε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τραμπ ότι ο νέος πύραυλος είναι ο πιο προηγμένος που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα αλλά ακόμη υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα και η καθοδήγηση του στην τελική φάση της πτήσης του.
Ταυτόσημη ήταν η εκτίμηση του εκπροσώπου του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας που μίλησε στο Reuters.
Τραμπ και Μουν δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρές κυρώσεις και να ασκούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για να την αναγκάσουν να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την δοκιμή, οι ΗΠΑ απείλησαν τη βορειοκορεατική ηγεσία ότι θα «καταστρέψουν ολοσχερώς» τη χώρα σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.
Η Γερμανία μειώνει το διπλωματικό της προσωπικό στη Β. Κορέα
Την ίδια ώρα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε πως η Γερμανία έχει μειώσει τη διπλωματική της παρουσία στη Βόρεια Κορέα και θα συνεχίσει να το πράττει για να εντείνει την «πίεση» στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.
«Έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της πρεσβείας μας στη Βόρεια Κορέα και πρόκειται να τον μειώσουμε εκ νέου», δήλωσε ο Γκάμπριελ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσιγκτον. Το Βερολίνο ανακάλεσε δύο διπλωμάτες, ετοιμάζεται να επαναπατρίσει έναν τρίτο και μπορεί να πάει παραπέρα, σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διευκρίνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ κλήθηκε επίσης να «μειώσει το διπλωματικό προσωπικό της» στο Βερολίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Getty Images/Ideal Images/Alex Wong/Φωτογραφία Αρχείου
«Εντείνουμε τη διπλωματική πίεση», πάντως «πάνω απ' όλα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά οι κυρώσεις που έχουν υιοθετηθεί ήδη», εκτίμησε ο γερμανός ΥΠΕΞ.
Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση σε όλες τις χώρες να διακόψουν κάθε σχέση με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Πάντως, ο Ρεξ Τίλερσον δεν απαίτησε η Γερμανία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Πιονγκγιάνγκ, διαβεβαίωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ επιβεβαίωσε ότι δεν διατυπώθηκε τέτοιο αίτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Την Τετάρτη, η ίδια είχε πει στον Τύπο πως η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει «από τη Γερμανία και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους» στη Βόρεια Κορέα και «μειώσουν» σημαντικά το μέγεθος των βορειοκορεατικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Ενώ η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι απαίτησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας όλες οι χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Πιονγκγιάνγκ.
Μολαταύτα η Νάουερτ έκρινε μετά τις ανακοινώσεις του γερμανού ΥΠΕΞ ότι η εξέλιξη αποτελεί «μια επιτυχία» για την Ουάσιγκτον.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τον Σεπτέμβριο την «σαφή διαφωνία» της με τις «απειλές» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που επισείει συχνά τη στρατιωτική επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος των βορειοκορεατικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.