ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία από τη δοκιμή πυραύλου της Β.Κορέας που μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ

KCNA/File Photo via REUTERS

Επιτυχής ήταν η δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που έκανε την Τρίτη το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για πύραυλο νέου τύπου και συγκεκριμένα είναι ένας Hwasong-15 με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του απομονωμένου καθεστώτος.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή. Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του, διευκρινίστηκε.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή νότια της Πιονγκγιανγκ με κατεύθυνση προς τα ανατολικά και ο στρατός της Νότιας Κορέας εξετάζει τις λεπτομέρειες μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι Αρχές της Ιαπωνίας είχαν τεθεί σε επαγρύπνηση από το πρωί της Δευτέρας μετά τον εντοπισμό ύποπτων ραδιοεπικοινωνιών από βορειοκορεάτικης πλευράς.

Τραμπ: «Θα το τακτοποιήσουμε»

Η πρώτη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την νέα πυραλική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν πως η κυβέρνησή του θα το τακτοποιήσει.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ «είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι το γεγονός δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει «μια απειλή για όλον τον κόσμο».

Οι «διπλωματικές επιλογές» για τη διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν «στο τραπέζι, προς το παρόν», τόνισε μετά τη νέα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Σε μια δήλωση που ανέγνωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να λάβει νέα μέτρα», επιπλέον των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μεταξύ των μέτρων να συμπεριλαμβάνεται «το δικαίωμα να απαγορεύεται η κυκλοφορία στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα», σύμφωνα με τον Τίλερσον.

Τραμπ – Άμπε δεν εξετάζουν στρατιωτικές επιλογές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν για τη νέα εκτόξευση πυραύλου να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα, σύμφωνα με δηλώσεις ιαπώνων κυβερνητικών εκπροσώπων, μια ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο Twitter και μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Λευκός Οίκος ανήρτησε μια φωτογραφία του Τραμπ στην οποία εικονίζεται να συζητά με τον Άμπε σχετικά με «την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ο οποίος κατέπεσε) στη θάλασσα της Ιαπωνίας». Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τη βορειοκορεατική απειλή.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας έναντι της απειλής της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους.

Τραμπ και Άμπε επίσης «συμφώνησαν ότι η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» στην αντιμετώπιση της ρειας Κορέας, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αντιδράσεις από Τόκιο και Σεούλ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «βίαιη ενέργεια» που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» την εκτόξευση του πυραύλου και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας» στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισε ο Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν καταδίκασε τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αναμενόταν και ότι η κυβέρνησή του είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Ο Μουν πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του να συνεχίσει να ασκεί πίεση και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η οποία συγκλήθηκε μετά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα.

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Τόκιο και η Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου έκαναν αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αίτημα το οποίο εγκρίθηκε. Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Καταδικάζει ο πρόεδρος της Γαλλίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε το βράδυ της Τρίτης τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.

«Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας», έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης