ΚΟΣΜΟΣ

H Γαλλία τιμά τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων

Reuters/Christian Hartmann

H Γαλλία τιμά τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

H επίσημη τελετή στη μνήμη των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που έγινε στο Μέγαρο των Απομάχων (Les Invalides), ξεκίνησε με την εθνικό ύμνο της Γαλλίας, τη Μασσαλιώτιδα.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε δεκαπέντε λεπτά, διεβεβαίωσε ότι, θα "καταστρέψει τον στρατό των φανατικών" που διέπραξε τη σφαγή της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. "Δεν θα ενδώσουμε ούτε στο φόβο ούτε στο μίσος. Αυτοί που έπεσαν νεκροί στις 13 Νοεμβρίου ενσάρκωναν τις αξίες μας, και είναι καθήκον μας σήμερα περισσότερο από ποτέ οι αξίες αυτές να ζήσουν. Αν ο θυμός μας έχει κυριεύσει, θα τον διοχετεύσουμε στην στην ήρεμη αποφασιστικότητα να προασπίσουμε την ελευθερία", είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόέδρος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγνώσθηκαν όλα τα ονόματα των θυμάτων και η ηλικία τους. Τα μάτια όλων ήταν βουρκωμένα.

Στη συνέχεια, ακούστηκε το τραγούδι του Βέλγου Ζακ Μπρελ "Quand on n'a que l'amour". Παράλληλα, σε γιγαντοοθόνη προβάλλονταν φωτογραφίες των θυμάτων. Η τραγουδίστρια Ναταλί Ντεσέ ερμήνευσε το "Perlimpinpin".

Η Γαλλία ντύθηκε "τρικολόρ"

Η Γαλλία σήμερα ντύθηκε τρικολόρ, στα χρώματα τη σημαίας της, μπλε, άσπρο, κόκκινο. Το σύνθημα που κυριαρχεί σε κάθε γωνιά της Γαλλίας είναι ένα: «Κάθε σπίτι και μία σημαία». «Τοποθετείστε στα σπίτια σας τη σημαία», είπε ο Φρανσουά Ολάντ απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ:

η ανάρτηση σημαίας στα σπίτια δεν είναι κάτι σύνηθες στη Γαλλία, όμως αυτές οι επιθέσεις άγγιξαν βαθύτατα τους πάντες

"Τιτιβίσματα"

Στο twitter δημιουργήθηκε το hashtag #hommagenational για την ημέρα μνήμης και τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

"Παρά τα δάκρυα, αυτή η γενιά έχει γίνει το πρόσωπο της Γαλλίας. Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία", ενέφερε σε μήνυμά του στο twitter, ο Γάλλος πρόεδρος.

Θρήνος

Στην Place de la Republique και στα σημεία των τρομοκρατικών χτυπημάτων συγκεντρώνεται, μέρα νύχτα κόσμος προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής, να εναποθέσει λουλούδια και να ανάψει κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Νωρίτερα

Δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν από το μακελειό στη Γαλλία που στοίχισε τη ζωή σε 130 αθώους ανθρώπους.Οι οικογένειες των θυμάτων και των 350 τραυματιών, η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όλα τα πολιτικά κόμματα και πολλές προσωπικότητες συμμετείχαν στην τελετή. Η προσέλευση των συγγενών των θυμάτων και των πολιτικών ξεκίνησε από νωρίς το πρωί. Περίπου 1.000 άτομα είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην τελετή, εκτός από τους πολιτικούς.Συνολικά υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν την εκδήλωση 2.600 άτομα.

Οι αντιδράσεις και οι ηχηρές απουσίες

Ορισμένες οικογένειες των θυμάτων, όπως αναφέρει το Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκαν να μετάσχουν σε αυτόν τον φόρο τιμής και δεν παρέστησαν λέγοντας ότι, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε μετά τις πρώτες επιθέσεις τον περασμένο Ιανουάριο, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης