ΚΟΣΜΟΣ

Το ISIS εκτός από εδάφη χάνει και τη διαδικτυακή του επιρροή

REUTERS/Stringer

Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Συρία, το Ιράκ και οι σύμμαχοί τους, κατά των μαχητών του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους, έχει ως αποτέλεσμα την «κατάρρευση» του ISIS, το οποίο χάνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα εδάφη. Την ίδια ώρα, εκτός του ενόπλου αγώνα, βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη ένας πόλεμος. Ο διαδικτυακός.

Τα προπαγανδιστικά, διαδικτυακά, Μέσα του Ντάες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του 2015 (εποχή που η οργάνωση είχε επεκταθεί και θεωρούνταν πολλή ισχυρή), είχαν αναρτηθεί 892 βίντεο, φωτογραφίες, ηχογραφημένα μηνύματα και άρθρα.

Ένα χρόνο μετά, ο αριθμός έπεσε στις 570 αναρτήσεις, δηλαδή, η διαδικτυακή επιρροή του μειώθηκε κατά 36%.

Πηγές της βρετανικής αντιτρομοκρατίας επιβεβαίωσαν, στο Sky News ότι η ποιότητα και η ποσότητα του υλικού που ανέβαινε στο διαδίκτυο, έχει μειωθεί.

Σημαντικά βήματα για την εξάλειψη προπαγανδιστικού υλικού, έχει γίνει και από τα social media καθώς και τη Google, γεγονός που συνιστά πιο «δύσκολη τη δουλειά των ‘διαδικτυακών μαχητών’». Με αυτούς τους περιορισμούς, οι τζιχαντιστές έχουν στραφεί κυρίως στην εφαρμογή Telegram, όπου έχουν δημιουργηθεί πολλά προφίλ.

Getty Images/Ideal Images/Carl Court

Ο δίαυλος επικοινωνίας τους ωστόσο, «έπεσε» για περίπου 24 ώρες, μια «σιωπή» που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ειδικών. Ειδικότερα, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από τις 11.00 (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης, μέχρι τις 12.01 την Πέμπτη.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο, οι δίαυλοι επικοινωνίας του Ντάες στο Telegram φιλοξενούν, γενικά, περισσότερα από 10 μηνύματα ημερησίως. Από ηχογραφημένες ανακοινώσεις που αφορούν τις στρατιωτικές "επιτυχίες" των τζιχαντιστών μέχρι φωτογραφίες από την καθημερινότητα των αμάχων που ζούσαν στο ψευδο-χαλιφάτο.

Την Τετάρτη, η οργάνωση ήταν ενεργή στο διαδίκτυο επί περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια σταμάτησε η ροή πληροφοριών μέχρι την Πέμπτη, όταν και μεταδόθηκε μια τετράλεπτη, ηχογραφημένη είδηση, στα αραβικά, που αφορούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των μαχητών στη Συρία και το Ιράκ. Για την ώρα, δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την σιωπή αυτή.

Όπως εξήγησε στο AFP ο Τσάρλι Γουίντερ, ερευνητής στο Διεθνές Κέντρο Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση και την Πολιτική Βία: «Η υποδομή των Mέσων Eνημέρωσης του ‘ισλαμικού κράτους’ έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα τους τελευταίους μήνες και, λόγω αυτού, τα πράγματα αλλάζουν».

Οι ειδικοί, θεωρούν πως το ISIS ενδέχεται να προσπαθεί αυτήν την περίοδο να μεταφέρει σε άλλη περιοχή τα προπαγανδιστικά γραφεία του ή τα μέλη του. Ενδέχεται όμως επίσης να επιχειρεί να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική.

Οι Ιρακινοί χάκερς που πολεμούν την διαδικτυακή προπαγάνδα

Την ίδια ώρα, μια ομάδα νεαρών, Ιρακινών, χάκερ έχουν ξεκινήσει τον δικό τους πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Η ομάδα που ονομάζεται Daeshgram (λέξη που συνδυάζει το Daesh [σσ. Αραβικό ακρωνύμιο του ισλαμικού κράτους] και Τelegram), προσπαθεί να κάνει τους ακολούθους του ISIS να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των προπαγανδιστικών μέσων, εξαπλώνοντας ψευδείς ειδήσεις αλλά και πορνογραφικό υλικό.

Δύο από τους κύριους στόχους τους είναι το Amaq και το Telegram.

«Η πρόθεσή μας ήταν να γεμίσουμε το Amaq –το λεγόμενο πρακτορείο ειδήσεων τους- με ψευδείς ειδήσεις», εξήγησε ένας από τους ανώνυμος χάκερ του Daeshgram, στο Newsweek.

Σύμφωνα με τον χάκερ, το Ντάες ενημέρωσε τους οπαδούς του να μην εμπιστεύονται πλέον όλες τις δημοσιεύσεις και το «πρόβλημα» έχει επηρεάσει και διάφορες ομάδες που δημιουργούν διαδικτυακά.

Μία από τις πρώτες πράξεις του Daeshgram ήταν να κάνουν φώτοσοπ σε μια πορνογραφική σκηνή και μια από τις ανακοινώσεις των τζιχαντιστών για την λειτουργία ενός νέου Μέσου Ενημέρωσης στη Συρία. Το σχετικό βίντεο που ανέβασαν έδειχνε ομάδα εξτρεμιστών να παρακολουθεί μια γυμνή γυναίκα.

Ήταν ένα διπλό μήνυμα, όπως ισχυρίζονται: να δείξουν τις ικανότητές τους αλλά και να σατιρίσουν το γεγονός πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε συλλογή πορνογραφικών ταινιών, είδηση που είχε γραφτεί στις αρχές του μήνα.

Ο ανώνυμος χάκερ καυχιέται ότι πολλοί έκαναν κλικ στην είδηση αυτή, συνειδητοποιώντας πως ήταν ψεύτικη και εκεί άρχισαν να αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα των προπαγανδιστικών μέσων.

Η ομάδα αυτή, έχει «επιτεθεί» διαδικτυακά και στο Amaq, έχοντας προηγουμένως μελετήσει τις αναρτήσεις τους, σημειώνει το Newsweek.

Τα μέλη του Daeshgram, ελπίζουν η δραστηριότητά τους να αποδυναμώσει το ISIS και να εξαλείψουν την διαδικτυακή τους δραστηριότητα. «Μπείτε στο Telegram και παρατηρείστε πόσοι μπερδεμένοι είναι για την εγκυρότητα του Amaq», προσθέτει ο νεαρός που μίλησε στο Newsweek, συμπληρώνοντας πως η ομάδα τους αποτελείται από μόλις έξι άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης