ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προσφυγή Λευκού Οίκου στο Ανώτατο Δικαστήριο για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

ΗΠΑ: Προσφυγή Λευκού Οίκου στο Ανώτατο Δικαστήριο για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα
REUTERS/Carlos Barria

Να επιτρέψει την πλήρη εφαρμογή της πιο πρόσφατης εκδοχής του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του αμερικανού προέδρου ζήτησε τη Δευτέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφαση εφετείου της Καλιφόρνιας την περασμένη εβδομάδα η οποία προβλέπει πως μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο ένα μέρος της.

Στην προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρηματολογεί ότι το νεότερο αντιμεταναστευτικό διάταγμα διαφέρει από τα προηγούμενα τόσο «στη διαδικασία» όσο και «στην ουσία» και ότι οι διαφορές δείχνουν πως έχει σκοπό να επιτευχθούν «σκοποί» που αφορούν «την εθνική ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις» της χώρας και δεν έχει «θρησκευτικό» χαρακτήρα.

Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ δημοσιοποιήθηκε την 24η Σεπτεμβρίου και αντικατέστησε δύο προηγούμενες εκδοχές του κειμένου, η εφαρμογή των διατάξεων των οποίων εμποδίστηκε από ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Μια απόφαση ομοσπονδιακού τριμελούς εφετείου του Σαν Φρανσίσκο τη 13η Νοεμβρίου επιτρέπει στην κυβέρνηση Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα των μεταναστών και προσφύγων από έξι χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Σομαλία, Τσαντ) εάν δεν έχουν καμιά πρότερη σχέση με τις ΗΠΑ. Το εφετείο πήρε αυτή την απόφαση εξετάζοντας την προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον μιας πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που εμπόδιζε την εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Τραμπ.

Τέλος στο ειδικό καθεστώς προστασίας 95.000 μεταναστών

Οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τον Ιούλιο του 2019 το ειδικό καθεστώς προστασίας που είχε χορηγηθεί σε περίπου 59.000 μετανάστες από την Αϊτή και απέτρεπε την απέλασή τους, δήλωσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα.

«Συνολικά κρίθηκε ότι οι έκτακτες αλλά προσωρινές συνθήκες» που είχαν οδηγήσει στη χορήγηση της προστασίας αυτής στους μετανάστες από την Αϊτή έχουν αλλάξει κι η κατάσταση «έχει βελτιωθεί τόσο που δεν αποτρέπει πλέον την ασφαλή επιστροφή των πολιτών της Αϊτής» στην πατρίδα τους, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ σε δημοσιογράφους.

Η προστασία αυτή είχε χορηγηθεί στους Αϊτινούς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Ο ίδιος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το διάστημα 18 μηνών που θα μεσολαβήσει θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση της Αϊτής να προετοιμαστεί για την επιστροφή των μεταναστών.