ΚΟΣΜΟΣ

Δεν ήταν οι Έλληνες που ανακάλυψαν την τριγωνομετρία

Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας / unsw.edu.au

Μία πήλινη πινακίδα που χρονολογείται 3.700 χρόνια πίσω απέδειξε πως οι Βαβυλώνιοι ήταν αυτοί που ανέπτυξαν την επιστήμη της τριγωνομετρίας 1.500 χρόνια πριν τους Έλληνες.

Η πλάκα είναι γνωστή με την ονομασία “Plimpton 332” και ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στο Νότιο Ιράκ από τον Αμερικανό αρχαιολόγο κι διπλωμάτη, Έντγκαρ Μπανξ, ο οποίος ήταν και αυτός που ενέπνευσε τους δημιουργούς του Indiana Jones. Εκτιμάται πως η πινακίδα δημιουργήθηκε μεταξύ του 1822 και του 1762 π.Χ.

Η πραγματική σημασία της πλάκας διέφευγε από τους ειδικούς για καιρό, ώσπου τον Αύγουστο του 2017 το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακάλυψε πως είναι μάλλον ο αρχαιότερος τριγωνομετρικός πίνακας, που χρησιμοποιούταν από μηχανικούς και αρχιτέκτονες της Βαβυλώνας για να την δημιουργία παλατιών, ναών και καναλιών.

Φαίνεται πως οι Βαβυλώνιοι μαθηματικοί χρησιμοποιούσαν ένα εξηνταδικό σύστημα αντί του δεκαδικού που γνωρίζουμε σήμερα. Επειδή το 60 διαιρείται πολύ πιο εύκολα με το τρία, οι ειδικοί αποφάνθηκαν πως οι υπολογισμοί τότε έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια από τους σημερινούς.

«Η μελέτη που κάναμε αποκαλύπτει ότι η Plimpton 332 δείχνει σχήματα ορθογώνιων τριγώνων χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό τύπο τριγωνομετρίας που βασίζεται στις αναλογίες και όχι σε γωνίες και κύκλους» έχει δηλώσει ο Dr Daniel Mansfield του Πανεπιστημίου.

«Πρόκειται για μια γοητευτική και μαθηματική εργασία που δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι είναι έργο μιας μεγάλης ιδιοφυΐας. Η πλάκα αυτή δεν αποτελεί απλώς τον αρχαιότερο τριγωνομετρικό πίνακα αλλά είναι και ο μόνος τέτοιας ακρίβειας, αφού οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν πολύ διαφορετική προσέγγιση στην αριθμητική και την γεωμετρία».

«Αυτό σημαίνει ότι στον πίνακα αυτό υπάρχουν πιθανές πρακτικές εφαρμογές για τον σημερινό κόσμο και μάλιστα σε διάφορους τομείς από την τοπογραφία μέχρι τα γραφικά υπολογιστών. Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα του αρχαίου κόσμου που μας μαθαίνει κάτι καινούργιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης