ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους για άλλη μια μέρα οι Γάλλοι κατά των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν (pics)

Στους δρόμους για άλλη μια μέρα οι Γάλλοι κατά των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν (pics)
REUTERS/Charles Platiau

Χιλιάδες διαδηλωτές, επικριτές της «φιλελεύθερης» πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, κατέκλυσαν εκ νέου την Πέμπτη τους δρόμους της χώρας, για τέταρτη φορά σε διάστημα δύο μηνών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προεδρικά διατάγματα, που τέθηκαν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο και με την ελπίδα να εισακουστούν από την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις.

Οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις φαίνεται πως ήταν περισσότεροι σε σύγκριση με την πορεία της 19ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γαλλικού πρακτορείου.

Στο Παρίσι, ανέρχονταν σε 8.800, εκτίμησε η αστυνομία η οποία είχε καταμετρήσει 5.500 τον περασμένο μήνα. Η συνδικαλιστική ένωση CGT έκανε λόγο για 40.000 ανθρώπους στους δρόμους έναντι 25.000 τον Οκτώβριο.

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι, όπου ομάδες διαδηλωτών έσπασαν τζαμαρίες τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Φωνάζοντας «αντι-καπιταλιστές», νεαροί με κουκούλες έσπασαν επίσης τις βιτρίνες ενός υποκαταστήματος της τράπεζας BNP.

18727767

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ETIENNE LAURENT

«Ιδιωτικός - Δημόσιος τομέας: υπέρ ενός εργατικού δικαίου που προστατεύει τους εργαζόμενους. Αναλαμβάνουμε όλοι δράση για να πούμε όχι στα διατάγματα της κοινωνικής καταστροφής» έγραφε το πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στην αρχή της πορείας.

Η νέα αυτή κινητοποίηση, έπειτα από εκείνες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, «δεν είναι μια μάχη τιμής», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT. «Αυτό θα συνεχιστεί» υποσχέθηκε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, που έδωσε το παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι συνοδεία του ηγετικού στελέχους της συνδικαλιστικής ένωσης FO, Πασκάλ Παβαζό.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές τα θέματα για τα οποία διαμαρτύρονται είναι «τα προεδρικά διατάγματα» αλλά επίσης η ανάγκη «βελτίωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις».

18727768

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ETIENNE LAURENT

Στη Ρεν, οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους ήταν μεταξύ 1.200 (σύμφωνα με την αστυνομία) και 1.600 (σύμφωνα με τα συνδικάτα). Εκεί, το πανό του συνδικάτου FO έδινε τον τόνο της κινητοποίησης: «Εργασιακός κώδικας, επιδόματα ανεργίας, συντάξεις, δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα των συλλογικών δικαιωμάτων».

«Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, όπως τα επιδόματα ανεργίας και του χρόνου, οι συντάξεις» είπε στη Μασσαλία ο γενικός γραμματέας του FO, Ζαν Κλοντ Μεγί.

18726621

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ETIENNE LAURENT

Εκατόν εβδομήντα κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί την Πέμπτη σε ολόκληρη τη Γαλλία, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο. Η ένωση εργατών FSU συμμετείχε στις κινητοποιήσεις απευθύνοντας κάλεσμα στα μέλη της για πρώτη φορά, όπως και φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις ενάντια «σε μια φιλελεύθερη πολιτική που στοχεύει στην όξυνση των ανισοτήτων προς όφελος της μειοψηφίας».

2017 11 16T161328Z 1237613402 RC190A3720A0 RTRMADP 3 FRANCE REFORM PROTESTS

REUTERS/Charles Platiau

Πορείες έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων στη Λιόν, τη Νάντ, το Μπορντό, το Στρασβούργο, τη Γρενόμπλ, την Ορλεάνη, το Κλερμόν Φεράν.

Στη Μασσαλία, ο Ζαν Λικ Μελανσόν κατήγγειλε «τον διχασμό της πολιτικής και του συνδικαλισμού» την ώρα που «χιλιάδες, εκατομμύρια πολιτικοί αξιωματούχοι (…) είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση».