Αυξάνεται το κύμα προσφύγων από τη Συρία και το Ιράν αυξάνει τη στρατιωτική του παρουσία
Το Ιράν εμφανίζεται αποφασισμένο να ενισχύσει την παρουσία των στρατιωτικών του συμβούλων στη Συρία. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε το Σάββατο πως θα βοηθήσει τη Δαμασκό στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», σύμφωνα με τον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.
«Έχουμε (αναπτύξει) στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ και στη Συρία κατόπιν αιτημάτων των κυβερνήσεων αυτών των δύο χωρών (...). Θα ενισχύσουμε τη βοήθειά μας (...) προς τη Συρία για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν. Τόνισε όμως πως το Ιράν δεν έχει αναπτύξει «μαχητές στο πεδίο», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου 2.000 Ιρανοί μαχητές και μαχητές υποστηριζόμενοι από το Ιράν συμμετέχουν κοντά στο Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε μια επιχείρηση εναντίον οργανώσεων ανταρτών, σε συντονισμό με τη Ρωσία και με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το Ιράν, ο κυριότερος αρωγός του συριακού καθεστώτος στην περιοχή, του προσφέρει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή των συμβούλων στο πεδίο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, οι Ειδικές Δυνάμεις του στρατού του Ιράν, είχαν γνωστοποιήσει τον θάνατο την 8η Οκτωβρίου στην επαρχία του Χαλεπιού ενός από τους σημαντικότερους αξιωματικούς τους, του στρατηγού Χοσεΐν Χαμεντανί, που σκοτώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Δύο συνταγματάρχες των Φρουρών της Επανάστασης έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους στη Συρία.
Πάνω από 4 εκατ. Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στην πατρίδα τους, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν.
Σύμφωνα με τον Μπαν, 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι σήμερα πρόσφυγες, κάτι που εγείρει μια τεράστια πρόκληση για όλες τις χώρες του κόσμου, ειδικά αυτές στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.
«Η κρίση στη Συρία μόνο (...) οδήγησε πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε άλλες χώρες. Εγείρει μεγάλες προκλήσεις για πολλές χώρες όπως η Ιορδανία, η Τουρκία, ο Λίβανος και το Ιράκ», είπε ο Μπαν ενώπιον δημοσιογράφων.
Μέσα στη Συρία, σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Το 25% του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πλέον Σύροι πρόσφυγες. Υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, 1,5 εκατομμύριο στην Ιορδανία, 300.000 στο Ιράκ και αρκετοί στη βόρεια Αφρική, στην Αίγυπτο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ