ΚΟΣΜΟΣ

Άσβεστο το μίσος ανάμεσα στις δύο εθνότητες δεν κλείνει ο κύκλος του αίματος

Άσβεστο το μίσος ανάμεσα στις δύο εθνότητες δεν κλείνει ο κύκλος του αίματος
Παλαιστίνιος τραυματίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο Khalil Hamraz AP

Πέντε επιθέσεις με μαχαίρι από Παλαιστίνιους εναντίον Ισραηλινών σημειώθηκαν μέσα στο Σάββατο, ενώ η βία και από τις δύο πλευρές έχει γίνει ένας χείμαρρος που παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, τρεις από τις επιθέσεις σημειώθηκαν στην Χεβρώνα, μία στην Ιερουσαλήμ και μία στην Κουαλαντίγια. Κανένα θύμα δεν βρήκε το θάνατο, σε αντίθεση με τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν, οι τέσσερις από τους πέντε.

Πάντως, οι Παλαιστίνιοι δίνουν άλλη εικόνα για το τι συνέβη σε κάποια περιστατικά.

Αναλυτικά οι επιθέσεις του Σαββάτου:

Στη Χεβρώνα, οι τρεις επιθέσεις έγιναν στη Δυτική Όχθη. Στην πρώτη, Παλαιστίνιος επιχείρησε να μαχαιρώσει Ισραηλινό πεζό, αλλά εκείνος ήταν οπλισμένος και τον σκότωσε.

Όμως, το επίσημο πρακτορείο της Παλαιστίνης, WAFA, αναφέρει ότι δολοφονήθηκε Παλαιστίνιος έφηβος χωρίς όμως να υπάρχει επίθεση με μαχαίρι. Ο νεαρός απλώς περπατούσε και ο έποικος αρχικά τον παρενόχλησε και μετά τον πυροβόλησε.

Ο Qawasmi, αυτό είναι το όνομα του νεκρού παιδιού, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές και "αφέθηκε να πεθάνει από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που εμπόδισαν ιατρικό προσωπικό να δώσει τις πρώτες βοήθειες στο θύμα", υποστηρίζει το WAFA.

Σε δεύτερο περιστατικό στη Χεβρώνα, Παλαιστίνια μαχαίρωσε γυναίκα αστυνομικό στον συνοριακό σταθμό του Ασμορέτ Γιτζάκ, όπως σημειώνει η αστυνομία της χώρας. Η αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε την Παλαιστίνια, ενώ η ίδια τραυματίσθηκε ελαφρά.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο παραδέχεται πως η γυναίκα κρατούσε μαχαίρι και κινήθηκε κατά της αστυνομικού.

Στην τρίτη επίθεση, πάλι στη Χεβρώνα, Παλαιστίνιος δράστης μαχαίρωσε Ισραηλινό στρατιώτη, με απανωτά χτυπήματα στο πάνω μέρος του κορμού, λέει ο Magen David Adom, Ισραηλινός δημοσιογράφος στο εθνικό δίκτυο της χώρας. Ο επιτιθέμενος αναγνωρίστηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ σαν τον 16χρονο Tareq Ziad Naaman Natshe. Πυροβολήθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τον στρατιώτη.

Στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ, η οποία στη σειρά ήταν η δεύτερη που έγινε, Ισραηλινοί συνοριοφύλακες πλησίασαν Παλαιστίνιο στην πόλη, στη συνοικία Armon Hanatsiv. Θέλησαν να προχωρήσουν σε έλεγχο, όταν ξαφνικά ο άντρας έβγαλε μαχαίρι και προσπάθησε να τους μαχαιρώσει, σύμφωνα με τον Ισραηλινό εκπρόσωπο της αστυνομίας, Luba Samri.

"Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και εξουδετέρωσαν τον άνδρα", ο οποίος στη συνέχεια απεβίωσε.

Πάλι όμως οι Παλαιστίνιοι δίνουν άλλη εκδοχή. Ο 16χρονος Mutez Awaysat δολοφονήθηκε και σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι αμέσως απέκλεισαν την περιοχή για να μην πλησιάσουν οι δημοσιογράφοι, στοn "παράνομο οικισμό".

Τέλος, στην Κουαλανδίγια, σε συνοριακό φυλάκιο, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι αποπειράθηκε να μαχαιρώσει αστυνομικό, αλλά το μαχαίρι δεν πέρασε το μπουφάν του ένστολου, με τον δεύτερο να απαντά πυροβολώντας και να τραυματίζει τον δράστη. Ενώ δεύτερος στρατιώτης επιθεωρούσε και έλεγχε τον ύποπτο, αυτός έβγαλε δεύτερο μαχαίρι και προσπάθησε πάλι να τον μαχαιρώσει αλλά αυτή τη φορά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Θανατηφόρες συγκρούσεις

Από την πρώτη Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί συνολικά 7 Ισραηλινοί, σε επιθέσεις από Παλαιστίνιους με μαχαίρια, πυροβόλα όπλα αλλά και με αυτοκίνητα, λένε οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Την ίδια στιγμή, στις περιοχές των Παλαιστινίων υπάρχουν διαδηλώσεις με τους νεαρούς να πετάνε πέτρες και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ να απαντάνε ακόμα και με αληθινές σφαίρες.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς στη δυτική όχθη στην Γκάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης. Συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους 44 Παλαιστίνιοι αυτό το μήνα στην Ιερουσαλήμ, στην Γάζα και τη δυτική όχθη, είπε στο CNN ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας, Osama al-Najjar. Επιπλέον, περισσότεροι από 1770 τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά ή πλαστικές σφαίρες.

Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είναι υπεύθυνος για την αυξανόμενη βία. και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τα λεγόμενά τους με βίντεο.

Οι επιθέσεις θεωρούνται μη οργανωμένες

Σύγχυση πάντως επικρατεί για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις. Το Ισραήλ έχει ξοδέψει εκατομμύρια για να εμποδίσει βομβιστές αυτοκτονίας με ειδικά εμπόδια με σκυρόδεμα και για να σταματήσει τους πυραύλους από την Γάζα, έχει στήσει ολόκληρο αντιπυραυλικό σύστημα ως ουράνιο προστατευτικό θόλο.

Τί γίνεται όμως με τις επιθέσεις με μαχαίρι; Είναι εύκολο να το κουβαλήσει κάποιος, να το κρύψει και να το τραβήξει μέσα στο πλήθος. Οι αρχές του Ισραήλ μέχρι τώρα δεν πιστεύουν πως οι επιθέσεις είναι μέρος οργανωμένου σχεδίου, προερχόμενο από παραστρατιωτικές ομάδες.

Adel Hanna AP

Οι πολίτες εξοπλίζονται

Σε αυτή την ατμόσφαιρα μίσους και βίας, πολύ Ισραηλινοί αλλάζουν το δρομολόγιό τους, κάνουν αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας και όσοι την έχουν ήδη κυκλοφορούν με τα όπλα τους. Άλλωστε, η κυβέρνηση του Ισραήλ τους ζήτησε να το κάνουν.

Πρόσφατα, οι αρχές σκότωσαν δύο νεαρούς Παλαιστίνιους που επιτέθηκαν με μαχαίρια.

Ο Μαχμούτ Αμπάς, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ για τη διάπραξη "εκτελέσεων χωρίς δίκη", την ίδια ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ο αντίστοιχος ισραηλινός αναφέρουν πως η αστυνομία "βιάζεται να πυροβολήσει και να σκοτώσει".

Πηγή: More die as violence and finger-pointing plague Israel, Palestinians

By Ben Brumfield, Greg Botelho and Don Melvin, CNN

CNN's Ben Wedeman, Ingrid Formanek, Michael Schwartz, Amir Tal, Abeer Salman, Yousuf Basil Samira Said, and Deborah Bloom contributed to this report.