ΚΟΣΜΟΣ

Süddeutsche Zeitung: Ο γαλλογερμανικός άξονας σε αγαστή συνεργασία για τη «στελέχωση» της Ε.Ε

EPA/RONALD WITTEK

Παρίσι και Βερολίνο κινούν τα νήματα ώστε οι καίριες διοικητικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθούν σε πρόσωπα της επιλογής τους, γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Έως το 2019 όλες οι κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δοθούν σε νέα πρόσωπα. Το Βερολίνο και το Παρίσι κινούν ήδη τα νήματα», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου.

«Το αργότερο έως το 2019 θα πρέπει να δοθούν σε νέα πρόσωπα όλες οι ηγετικές θέσεις των θεσμών της Ε.Ε.: αναζητούνται νέοι επικεφαλής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο, την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων και την ΕΚΤ. Στην παρούσα φάση γίνονται διερευνητικές συνομιλίες για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, ενός ισχυρού οργάνου, το οποίο αποφασίζει για τα δημόσια οικονομικά ή για τα δάνεια της Ελλάδας. Ο νέος επικεφαλής του Εurogroup θα πρέπει να εκλεγεί σε έναν μήνα. Όμως δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Η βάση για όλα τα ευρωπαϊκά "παιχνίδια υπολογισμού" είναι η γαλλο-γερμανική συνεννόηση», σημειώνει η εφημερίδα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ήθελε να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ ο νυν πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βαιντμαν. Θα ήταν ο πρώτος Γερμανός σ’ αυτή τη θέση. Πριν τον Μάριο Ντράγκι που αποχωρεί το 2019, τη θέση κατείχαν ένας Γάλλος κι ένας Ολλανδός. Και το Παρίσι, όμως, διεκδικεί μια κορυφαία θέση- κι έχει βάλει στο στόχαστρο αυτήν του προέδρου της Κομισιόν, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη του Βερολίνου.

Οι γαλλο - γερμανικές σχέσεις, έτσι ακούγεται σε συζητήσεις πολιτικών κύκλων, λειτουργούν στην παρούσα φάση σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Mέρκελ και Mακρόν συνομιλούν πολλές φορές την εβδομάδα τηλεφωνικώς και συνεννοούνται μάλιστα, παρέχοντας στήριξη σε διάφορα θέματα ο ένας στον άλλο. Η γαλλο- γερμανική συνεργασία λειτουργεί αρμονικά και στα θέματα του Εurogroup, αν και όχι πάντα. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες, όταν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, άφησε να εννοηθεί ότι θα τον ενδιέφερε να αναλάβει επικεφαλής του Eurogroup, η ομάδα των υπουργών Οικονομικών του χριστιανοδημοκρατικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στους οποίους ανήκε κι ο Σόιμπλε, τάχθηκε ανεπισήμως κατά της υποψηφιότητάς του. Εξάλλου, το γεγονός ότι Γάλλος είναι στην παρούσα φάση και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, ο Πιερ Μοσκοβισί θα αποδυνάμωνε περαιτέρω την υποψηφιότητα Λεμέρ.

Την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, στη συνάντηση του Εurogroup τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει ο νέος προσωρινός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ. Βέβαια, είναι άγνωστο για πόσο διάστημα θα ασκεί καθήκοντα υπουργού Οικονομικών ο κ. Αλτμάιερ, για τον οποίο πάντως είναι σίγουρο ότι στη μελλοντική κυβέρνηση θα ήθελε να αναλάβει υπουργικό πόστο. Πάντως, στην παρούσα φάση, σε επίπεδο Eurogroup δεν υπάρχουν ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα προς επίλυση.

Όπως επίσης σημειώνουν οι συντάκτες, χθες Παρασκευή έγινε γνωστό ότι το Βερολίνο εξετάζει το σενάριο να αναβληθεί η σχεδιαζόμενη για τον Δεκέμβριο εκλογή νέου επικεφαλής του Εurogroup και να παραταθεί «για λίγο ακόμη» η θητεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι για την ώρα κανείς από τους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους του Ντάισελμπλουμ δεν πληροί όλα τα κριτήρια της "αριθμητικής της εξουσίας" της Ε.Ε.: είτε θα υπάρχει πρόβλημα στην εθνικότητα, είτε στο κόμμα, είτε στα ελλιπή προσόντα.

Πάντως, το Βερολίνο παρακολουθεί με προσοχή και τις διεργασίες στο Παρίσι που αφορούν στην προώθηση πιθανών υποψηφιοτήτων για ηγετικά πόστα στην Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα ο Eμανουέλ Μακρόν είχε συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σαφώς και θα μπορούσε να είναι κατάλληλη υποψήφια για μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή θέση. Αν κι αυτό ισχύει με περιορισμούς: ούσα επικεφαλής του ΔΝΤ, δε θα μπορούσε να κατέλθει ως κορυφαία υποψήφια στον ευρωπαϊκό "εκλογικό αγώνα", χωρίς να αφήσει το πόστο της στην Ουάσιγκτον. Αντιθέτως, κανένα σχετικό κώλυμα δεν θα είχε ο φιλόδοξος συμπατριώτης της Mισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτής στην παρούσα φάση εκ μέρους της Ε.Ε. με τη Μεγάλη Βρετανία για το θέμα του Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης