ΚΟΣΜΟΣ

Στα πρόθυρα του λιμού η Συρία: Η έλλειψη τροφίμων απειλεί τους κατοίκους ανταρτοκρατούμενων περιοχών

REUTERS/Bassam Khabieh

Σε απόγνωση και στα πρόθυρα του λιμού βρίσκονται οι κάτοικοι των ανατολικών προαστείων της Δαμασκού, καθώς η ασφυκτική πολιορκία από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και τέσσερα χρόνια, μεταφράζεται σε τεράστια έλλειψη τροφίμων στον μοναδικό σημαντικό θύλακα των ανταρτών στη συριακή πρωτεύουσα.  

Οι περιπτώσεις υποσιτισμού των παιδιών, ακόμα και στις κλινικές και τα νοσοκομεία, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τους δύο τελευταίους μήνες, με την κατάσταση να έχει γίνει δραματική από τη στιγμή που αποκόπηκε η πρόσβαση στις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τη λαθραία μεταφορά τροφίμων.

«Ένα παιδί πλέον θεωρείται “κανονικό” στη Γούτα, όταν το βάρος του αγγίζει το κατώτατο όριο στην κλίμακα του φυσιολογικού βάρους για την ηλικία του. Δεν έχουμε υγιή παιδιά. Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη τροφίμων και διατροφής», εξηγεί ο παιδίατρος Amani Ballour μιλώντας στο Reuters και προσθέτει πως «υπάρχουν παιδιά, τα οποία είχαμε “ταξινομήσει” σε επίπεδο υψηλού κινδύνου για υποσιτισμό και πλέον βρίσκονται σε επίπεδο μεσαίου ή οξύτατου υποσιτισμού».


Πηγή:REUTERS/Bassam Khabieh

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ηλικίας 2,5 ετών Hala al-Nufi, που ζυγίζει λιγότερο από πέντε κιλά. Πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο, όμως η μεγάλη έλλειψη τροφής έχει επιδεινώσει πολύ την κατάστασή της.


Πηγή:REUTERS/Bassam Khabieh

Η αδυναμία της είναι εμφανής στο αποστεωμένο σώμα της, στα μάτια και το δέρμα της, με τους γονείς της να λένε πως η κατάστασή της χειροτέρεψε τους τελευταίους μήνες και να εκφράζουν την ανησυχία τους πως δεν θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.


Πηγή:REUTERS/Bassam Khabieh

Ανατριχιαστική είναι και η περίπτωση της Um Said, μιας μητέρας έξι παιδιών, η οποία λέει πως είναι πολύ πεινασμένη για να καταφέρει να θηλάσει τα ηλικίας έξι μηνών δίδυμα μωρά της.


Πηγή:REUTERS/Bassam Khabieh

«Βάζω το μωρό στο στήθος μου, αλλά δεν έχει γάλα. Δεν τρέφομαι. Χθες κοιμήθηκα χωρίς να έχω φάει βραδινό», λέει και με απόγνωση εξομολογείται: «είναι φορές που χτυπιέμαι στον τοίχο…Για όνομα του Θεού ανοίξτε το δρόμο. Στο όνομα του προφήτη, φιλώ τα χέρια και τα πόδια σας, ανοίξτε το δρόμο για μας. Θα πεθάνουμε από την πείνα. Τρώμε από τα σκουπίδια».

Τουλάχιστον 1.200 παιδιά στην ανατολική Γούτα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ενώ άλλα 1.500 κινδυνεύουν σοβαρά να βρεθούν στην ίδια κατάσταση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNICEF. Όπως τονίζεται στον ιστότοπο της Unicef, ο οξύς υποσιτισμός βαριάς μορφής διαγιγνώσκεται σε ένα «αδύναμο και αποστεωμένο παιδί το οποίο έχει ανάγκη επείγουσας θεραπείας για να επιβιώσει». Τα παιδιά που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό βαριάς μορφής έχουν πολύ μικρό βάρος σε σχέση με το ύψος τους και παρουσιάζουν βαριά μυϊκή αδυναμία.

Τα παιδιά στη Συρία υποφέρουν από υποσιτισμό

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του λιμού», λέει ο Mahmoud al-Sheikh, εργαζόμενος στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής. Μπορεί ακόμη να μην καταγράφονται μαζικά θάνατοι παιδιών από την πείνα, όμως αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί, λέει κι εναποθέτει τις ελπίδες του στον Θεό «να βοηθήσει τους ανθρώπους στις δύσκολες μέρες που έρχονται».


Πηγή:REUTERS/Bassam Khabieh

Δύο υποσιτισμένα μωρά πέθαναν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η πολιορκία επιδείνωσε τις ασθένειές τους. Οι φωτογραφίες ενός αποστεωμένου κοριτσιού συγκέντρωσαν το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας σε μια κρίση που εδώ και μήνες μεγαλώνει. «Το ενός μηνός κοριτσάκι είχε συγγενείς ανωμαλίες, όμως η πείνα χειροτέρεψε την κατάστασή της και τελικά πέθανε από πνευμονία», λέει η Linda Tom, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία.

Σε αυτήν την περιοχή ανατολικά της Δαμασκού, όπου ζουν σχεδόν 400.000 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει με το σταγονόμετρο εξαιτίας της πολιορκίας που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013.

Τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα μεταφέρονταν μέχρι πρότινος στα προάστεια μέσω ενός δικτύου υπόγειων περασμάτων, όμως από τις αρχές του χρόνου, αυτή η «σανίδα σωτηρίας» έπαψε να υφίσταται, αφήνοντας στο έλεος εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι σε αυτές τις περιοχές.

Τα λιγοστά τρόφιμα που υπάρχουν στα ανατολικά προάστεια της Δαμασκού πωλούνται σαν… χρυσάφι, καθώς οι τιμές τους έχουν ανέβει δραματικά, με τους κατοίκους να μην μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής που είναι εξαιρετικά σπάνια, κατάσταση που θα χειροτερέψει δραματικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ένα κιλό ζάχαρης κοστίζει περισσότερο από 5.000 συριακές λίρες, δηλαδή σχεδόν 11 δολάρια, τιμή 14 φορές πάνω από εκείνη που κοστίζει το ίδιο προϊόν στο κέντρο της Δαμασκού.

Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν καταφέρει να περάσουν από θύλακες των ανταρτών στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Για πρώτη φορά, οι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα συζητούν το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν για την εκκένωση της περιοχής.


Πηγή:REUTERS/Bassam Khabieh

«Οι άνθρωποι βρίσκονται υπό πίεση, θα εκραγούν. Δεν υπάρχει βρεφικό γάλα. Οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να πεινούν. Θέλουν μια λύση, με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος», λέει ο 30χρονος Adnan, μέλος μιας ομάδας παροχής βοήθειας.

Οι οικογένειες βάσιζαν τη διατροφή τους στη σοδειά που μάζεψαν το καλοκαίρι και στις πενιχρές διανομές τροφίμων που οργανώθηκαν από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Η ομάδα του Adnan φρόντισε να αποξηράνει ποσότητα λαχανικών τα οποία θα διανείμει αυτή την εβδομάδα σε 1.500 οικογένειες. Αυτή όμως φαίνεται πως είναι και η τελευταία παροχή βοήθειας από την συγκεκριμένη τοπική ομάδα, καθώς τα αποθέματά της τελείωσαν.

«Ακόμη κι αν καταφέρω να βρω χρηματοδότηση, δεν υπάρχουν αγαθά για να αγοράσω. Η Ανατολική Γούτα έχει παραλύσει», λέει ο Adnan αποτυπώνοντας με λέξεις την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης