ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Καταστροφική η αποτυχία του στόχου για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 2°C

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/NASA Earth Observatory HANDOUT

«Καταστροφική» είναι η απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στις υποσχέσεις των χωρών να περιορίσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στις μειώσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό προειδοποίησε ο διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, έξι ημέρες πριν από την COP23, την 23η διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.

«Οι σημερινές δεσμεύσεις των κρατών καλύπτουν μόλις το ένα τρίτο των μειώσεων εκπομπών που είναι απαραίτητες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια επικίνδυνη απόκλιση η οποία αναγγέλλει μεγάλες αποσταθεροποιήσεις (καύσωνες, πλημμύρες, υπερκαταιγίδες...)», υπογράμμισε ο Έρικ Σολχάιμ, ο οποίος δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον σχετικά με την παγκόσμια δράση για το κλίμα.

«Κυβερνήσεις, ιδιωτικός τομέας, κοινωνία των πολιτών οφείλουν να καλύψουν αυτή την καταστροφική απόκλιση», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο:

Έναν χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ η κλιματική συμφωνία του Παρισιού, απέχουμε πολύ από το να κάνουμε αυτό που πρέπει για να προστατεύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την εξαθλίωση.

«Η συμφωνία του Παρισιού έδωσε ώθηση στην κλιματική δράση, όμως αυτή η δυναμική είναι σαφές πως εξαντλείται», εκτιμά ο κοσταρικανός υπουργός Έντγκαρ Γκουτιέρες Εσπελέτα, πρόεδρος κατά το 2017 της Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, μια σύνθεση των πιο πρόσφατων επιστημονικών μελετών, πρέπει ταυτοχρόνως «να επιταχύνουμε επειγόντως τις δράσεις βραχυπρόθεσμα και να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα τις προσδοκίες». Το ζήτημα αυτό αφορά «όλες τις χώρες», ιδιαίτερα αυτές της Ομάδας των Είκοσι (G20), από τις οποίες προέρχονται τα 3/4 των εκπομπών.

Η επανεξέταση των εθνικών δεσμεύσεων, που στη Συμφωνία του Παρισιού προβλέπεται να γίνει το 2020, θα είναι «η τελευταία ευκαιρία» για να χαραχτεί η σωστή πορεία για το 2030: διαφορετικά «είναι εξαιρετικά απίθανο» η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη να παραμείνει κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και κατά μείζονα λόγο κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την εποχή πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, προστίθεται στον απολογισμό, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την έναρξη, τη Δευτέρα στη Βόννη, της 23ης διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές (COP23).

SOS από τον ΟΗΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ το διοξείδιο του άνθρακα στη Γη

Με βάση τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών με ορίζοντα το 2025 ή το 2030, που αναλήφθηκαν εθελοντικά στα τέλη του 2015 από τα κράτη στην COP21, ο υδράργυρος αναμένεται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης