ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Απαγγελία κατηγοριών κατά των αυτονομιστών για εξέγερση ζητά ο εισαγγελέας της Ισπανίας

REUTERS/Albert Gea

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία. Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα, ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της περιφέρειας, ενώ παράλληλα ζήτησε να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.

Σύμφωνα με το ισπανικό διαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.

Οι εξελίξεις έρχονται λίγη ώρα μετά την απόφαση μελών της αποπεμφθήσας κυβέρνησης να επιστρέψουν στα γραφεία τους.

Επιστροφή στη δουλειά παρά την καθαίρεση

Μία ακόμη μέρα στη δουλειά. Αυτό το μήνυμα θέλησαν να περάσουν η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαντέλ και ο υπουργός Επικρατείας και Αειφορίας Τζοσέπ Ρουλ, που παρότι καθαιρέθηκαν από τα καθήκοντά τους από τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, ύστερα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εμφανίστηκαν κανονικά στα γραφεία τους. Η στάση τους μεταφράζεται σε αντίσταση στο άρθρο 155 και εντείνει τα ερωτήματα για το αν οι αποπεμφθέντες θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν την «Καταλανική Δημοκρατία».

Μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας από πλευράς του κοινοβουλίου της Καταλονίας η ισπανική Γερουσία ενέκρινε το άρθρο 155 για την αναστολή εξουσιών της περιφέρειας και ο Ραχόι «ξήλωσε» την ηγεσία της περιοχής, δίδοντας την κηδεμονία της στην Μαδρίτη. Παράλληλα η κεντρική κυβέρνηση προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Η Κάρμε Φορκαντέλ και ο Τζοσέπ Ρουλ αποφάσισαν να παραβλέψουν τις διαταγές της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης όμως και επέστρεψαν στις εργασίες τους. Μάλιστα ανήρτησαν στο twitter αποδείξεις της «αποστασίας» τους.

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε», δήλωσε η Φορκεντάλ στον προσωπικό της λογαριασμό, ενώ από την πλευρά του, ο Ρουλ ανάρτησε στο twitter του μία φωτογραφία του να κάθεται στο γραφείο με το εξής μήνυμα: «Στο γραφείο, ασκώντας τα καθήκοντα που μάς έχουν ανατεθεί από τους κατοίκους της Καταλονίας». «Δεν είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε ένα όνειρο, είμαστε το όνειρο» πρόσθεσε ο Ρουλ.

Ο καθαιρεθείς πλέον ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν παραμένει άφαντος και δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά ουδένα τρόπο αν θα κάνει και ο ίδιος πράξη τις συμβουλές του προς του Καταλανούς για «δημοκρατική αντίσταση» στην επιβολή της βούλησης της Μαδρίτης.

Επισήμως πάντως το καταλανικό κοινοβούλιο ακύρωσε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Τρίτης, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters. Η ίδια πηγή εκτίμησε πως η κίνηση αυτή σημαίνει αποδοχή των επιταγών της Μαδρίτης.

Θα συμμετέχει στις εκλογές το αυτονομιστικό κόμμα ERC

Το καταλανικό αποσχιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποδεχόμενο έτσι εμμέσως την απόφαση της Μαδρίτης να «διαλύσει» την προηγούμενη Βουλή.

«Η συμμετοχή (στις εκλογές) της 21ης Δεκεμβρίου είναι μία ευκαιρία για την καλύτερη εδραίωση της δημοκρατίας. Προκήρυξαν παράνομες εκλογές, μία παγίδα. Παρ΄όλα αυτά, δεν φοβόμαστε τις κάλπες», τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο πρώην βουλευτής Σέρτζι Σαμπρία σε συνέντευξη Τύπου.

Τα προμηνύματα της «αποστασίας»

Οι απειλές σοβαρών κυρώσεων δεν εμπόδισαν τους πρώην κυβερνώντες να επιστρέψουν στις θέσεις τους όμως, όπως είχε προαναγγελθεί το σαββατοκύριακο. Ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος, με ανοιχτή επιστολή του στην εφημερίδα El Punt Avui, εξέφρασε την άποψή του πως ο ίδιος και οι συνάδελφοι του παραμένουν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες της περιοχής και επέμεινε πως ο Πουτζντεμόν «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας και τόνισε πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη.

Καταλονία: Από το δημοψήφισμα στη ρήξη - Το χρονικό της κρίσης (pics&vids)

Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.

REUTERS/Juan Medina

«Η Καταλονία πρέπει να παραμείνει στην Ισπανία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις εξέφρασε σήμερα τις ελπίδες του πως η Καταλονία θα παραμείνει εντός των κόλπων της ενωμένης Ισπανίας.

«Ελπίζουμε, με την βοήθεια των εκλογών, να επαναφέρουμε την νόμιμη διακυβέρνηση και την νομιμότητα στην Καταλονία», είπε ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις εκλογές που προκήρυξε ο Ραχόι για την 21η Δεκεμβρίου. «Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως ύστερα από αυτές τις εκλογές, η Καταλονία θα ξαναγίνει η κοινωνία που ήταν πριν: ανοιχτή και ενσωματωμένη».

Η οδός της ανυπακοής

Στο μεταξύ, τίποτε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει...ή σχεδόν τίποτα: η ισπανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στα κρατικά κτίρια και η ιστοσελίδα της καταλανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να φιλοξενεί φωτογραφίες καθαιρεθέντων συμβούλων (υπουργών).

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλει να κάνει η καθαιρεθείσα κυβέρνηση», δήλωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος. Πώς να δοθούν οδηγίες προς δημοσίους υπαλλήλους που κινδυνεύουν με κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την απόλυση εάν τις ακολουθήσουν; Και με ποιους πόρους, τη στιγμή που πλέον ο οικονομικός τομέας έχει περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο της Μαδρίτης;

«Πρόκειται για την επιστροφή στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν έχει την ικανότητα να επιβληθεί», σύμφωνα με στέλεχος των αυτονομιστών.

Ειρηνική αντίσταση

Οι αυτονομιστικές οργανώσεις, που έχουν τη δυνατότητα κινητοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι τις τελευταίες ημέρες πολύ διακριτικές, όπως και οι «επιτροπές υπεράσπισης της Δημοκρατίας», οι οργανώσεις αυτές που έχουν τη βάση τους στις συνοικίες και τροφοδοτούνται κυρίως από ακτιβιστές του ακροαριστερού CUP, παρά ταύτα ήταν εξαιρετικά δραστήριες κατά την οργάνωση του δημοψηφίσματος της 1η Οκτωβρίου.

«Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε κατά περισσότερο συμβολικό τρόπο, για να δείξουμε ότι το ισπανικό κράτος είναι ευάλωτο στο έδαφος αυτό και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί κατά 100%», δηλώνει άλλο στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος.

«Εάν υπάρξει αντίσταση θα είναι παθητική και χαμηλού κόστους», εκτιμά από τη Μαδρίτη ο πολιτικός επιστήμονας Πάμπλο Σιμόν, θεωρώντας ότι οι 200.000 καταλανοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα αναλάβουν το ρίσκο να υποστούν κυρώσεις. «Είναι πιθανόν να καθυστερούν στην εκτέλεση της εργασίας τους, αλλά τελικά αυτό έχει μικρή σημασία, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία προσωρινή κυβέρνηση διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων πριν από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου», λέει και σημειώνει ότι μέχρι στιγμής η αυτόνομη καταλανική αστυνομία έχει αποδεχθεί τις εντολές του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Πρέπει θα περιμένουμε τις προσεχείς ημέρες για να διαπιστώσουμε εάν το κράτος που μόλις γεννήθηκε έχει αρκετή ισχύ για να επιβληθεί», δήλωσε επιφυλακτικά και χωρίς θριαμβολογίες στο AFP ο Ζάουμε Αλόνσο-Κουεβίγιας, ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο εκλογικός ελιγμός του Ραχόι

Ακόμη και οι αντίπαλοί του το παραδέχονται: το γεγονός της προκήρυξης εκλογών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν «έξυπνο» εκ μέρους του Μαριάνο Ραχόι. Ήταν ένας «επιτυχημένος ελιγμός», σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα El Periodico.

Για να αποφύγει να βυθιστεί στο «Βιετνάμ» με το οποίο τον απειλούν οι ακραίοι αυτονομιστές, παίζει το χαρτί της δημοκρατίας, τη στιγμή που η επιβολή του ελέγχου της Μαδρίτης επί της αυτόνομης καταλανικής κοινότητας θεωρήθηκε ως υπενθύμιση της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο.

Επιβάλλει το δικό του χρονοδιάγραμμα στα αυτονομιστικά κόμματα - που καταλαμβάνουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα από τη δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά - και «σφάζονται» στα παρασκήνια εδώ και μήνες. Τα πιο μετριοπαθή, που βρίσκονται κοντά στους επιχειρηματικούς κύκλους, εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικά αντιμέτωπα με το κύμα πανικού των επιχειρηματιών μπροστά στο φάσμα της απόσχισης.

Τώρα θα βρεθούν μπροστά σε ένα κορνελικό δίλημμα: να συνεχίσουν τη φυγή προς τα εμπρός αρνούμενα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της 21ης Δεκεμβρίου ή να λάβουν μέρος στις εκλογές και να αποδεχθούν τους όρους του οργανωμένου από το κράτος παιγνιδιού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τουλάχιστον δύο - τρία αυτονομιστικά κόμματα - η ρεπουμπλικανική αριστερά του καθαιρεθέντος αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκέρας και το συντηρητικό PDeCAT του Κάρλες Πουτζντεμόν - θα συμμετάσχουν στις εκλογές, σύμφωνα με τον Ναρθίσο Μιτσαβίγια, κοινωνιολόγο και ειδικό εκλογολόγο, που θεωρεί ότι δεν θα αναλάβουν το ρίσκο να περιθωριοποιηθούν «χάνοντας την επιρροή τους» στους καταλανικούς θεσμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης