ΚΟΣΜΟΣ

«Όπλο πολέμου» τα τρόφιμα στην Υεμένη

«Όπλο πολέμου» τα τρόφιμα στην Υεμένη
REUTERS/Mohamed al-Sayaghi

Εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές, τις χερσαίες μάχες και το κλείσιμο των λιμανιών, τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται σαν «όπλο πολέμου», στην Υεμένη. Αυτό καταγγέλλει αξιωματούχος του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως χιλιάδες άμαχοι στη χώρα κινδυνεύουν από τον λιμό.

«Η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, η χολέρα επιδεινώνει τη δραματική διατροφική κρίση και τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται σαν όπλο πολέμου», αναφέρει η Ελίζαμπεθ Ράσμουσεν, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ στη διάρκεια μιας διάσκεψης που πραγματοποιείται από το Ριάντ για την παροχή βοήθειας στην Υεμένη.

Περισσότεροι από 8.650 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 58.600 τραυματιστεί στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015, οπότε επενέβη στη χώρα ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

2017 10 24T100226Z 1052526961 RC16FB7F59A0 RTRMADP 3 YEMEN SECURITY MALNUTRITION

REUTERS/Abduljabbar Zeyad

Εξαιτίας της συνέχισης της σύγκρουσης, επτά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του λιμού και 17 εκατομμύρια, δηλαδή το 60% του πληθυσμού, υποφέρουν από διατροφική ανασφάλεια.

Από τον Απρίλιο, 2.100 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χολέρα, με τα νοσοκομεία να μην μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα εξαιτίας του κλεισίματος των λιμανιών και του αεροπορικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούνται ότι δεν προστατεύουν τους αμάχους από «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου», όπως έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στη χώρα ο ΟΗΕ.

2017 10 24T100156Z 1991926502 RC1E3E98CCE0 RTRMADP 3 YEMEN SECURITY MALNUTRITION

REUTERS/Abduljabbar Zeyad

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός, που ελέγχει τον εναέριο χώρο της Υεμένης και κάποια λιμάνια της, προστέθηκε αυτό τον μήνα στον μαύρο κατάλογο του ΟΗΕ των χωρών και των οντοτήτων που διαπράττουν ωμότητες εναντίον παιδιών στη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.

Οι δρόμοι γύρω από την Σανάα, ελέγχονται από τους Χούτι και τους συμμάχους τους, οπαδούς του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι το κλείσιμο του αεροδρομίου της Σανάα εμποδίζει την παράδοση βοήθειας, η οποία πλέον πρέπει να περνά από το λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές θα πρέπει να φροντίζουν για την ασφαλή, άμεση, ανεμπόδιστη και διαρκή πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη μέσω όλων των λιμανιών και των αεροδρομίων, και κυρίως του λιμανιού της Χοντέιντα και του αεροδρομίου της Σανάα», τόνισε ο Μαρκ Λόουκοκ, αξιωματούχος ανθρωπίνων υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Οι πλευρές που ελέγχουν τη Σανάα εμποδίζουν τακτικά την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες και έχουν καθυστερήσει ή αρνηθεί αυθαίρετα δεκάδες αιτήματα εισόδου στη χώρα των εργαζόμενων στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες», πρόσθεσε ο Λόουκοκ ο οποίος μόλις πραγματοποίησε επίσκεψη στην Υεμένη.