ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Βουλευτές ερευνώνται μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Βρετανία: Βουλευτές ερευνώνται μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση
REUTERS/Toby Melville

Ένας νέος «πονοκέφαλος» έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Η κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημη έρευνα κατά του υπουργού Διεθνούς Εμπορίου, Μαρκ Γκάρνιερ, μετά τις καταγγελίες υπαλλήλου του για ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως η πρωθυπουργός έχει στα χέρια της φάκελο με καταγγελίες κατά 36 βουλευτών.

Ο Γκάρνιερ, υπουργός και βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, παραδέχθηκε ότι προσφωνούσε τη γραμματέα του με ένα υποκοριστικό σεξουαλικού χαρακτήρα και της έδωσε χρήματα για να του αγοράσει δύο σεξουαλικά βοηθήματα, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Mail on Sunday, ότι «αυτό δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση σεξουαλική παρενόχληση».

Η έρευνα που θα διεξαχθεί θα καθορίσει εάν ο κώδικας δεοντολογίας των υπουργών παραβιάστηκε, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ στο BBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων ο φάκελος που έφτασε στα χέρια της Μέι, περιλαμβάνει τα ονόματα 36 βουλευτών. Μεταξύ αυτών ένας «απλώνει τα χέρια του σε γυναίκες σε πάρτι», ένας που «είναι μονίμως μεθυσμένος και συμπεριφέρεται ανάρμοστα στις γυναίκες», ένας υπουργός που «έχει σεξουαλικές σχέσεις με ερευνήτρια του» και ένας άλλος που «έχει πληρώσει μια γυναίκα για να σιωπήσει».

Στην λίστα περιλαμβάνονται δύο εν ενεργεία υπουργοί και συνολικά 18 μέλη της κυβέρνησης. Άλλοι 12 βουλευτές κατηγορούνται για ανάρμοστη συμπεριφορά προς ερευνήτριες και τέσσερις προς ερευνητές.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που δεν κρύβει την ανησυχία της για αυτού του είδους τις υποθέσεις που έχουν πρόσφατα δει το φως της δημοσιότητας, ελπίζει να δημιουργηθεί ένα γραφείο διαμεσολάβησης εντός της Βουλής των Κοινοτήτων και να προβλεφθεί μια καλύτερη διαδικασία προκειμένου να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά με στόχο την «προστασία του προσωπικού που εργάζεται για τους βουλευτές», όπως έγραψε η ίδια στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Υπάρχει ήδη μια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών που είναι ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο καθημερινά, μια διαδικτυακή πύλη και μια συμβουλευτική υπηρεσία στις οποίες μπορούν να προσφεύγουν οι καταγγέλλοντες, «εντούτοις πιστεύω ότι τώρα πρέπει να πάμε μακρύτερα» επισημαίνει η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σε αυτήν την επιστολή που έστειλε επίσης στους αρχηγούς των κομμάτων. Η Μέι ζητάει από τον πρόεδρο του βρετανικού κοινοβουλίου να τη «βοηθήσει να κάνει όλα όσα μπορούμε ώστε να μην αμαυρωθεί περαιτέρω η φήμη του κοινοβουλίου».

Ο πρώην υπουργός Στίβεν Κραμπ παραδέχθηκε ότι έστειλε μηνύματα με «σαφές περιεχόμενο» σε μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 19 ετών από την οποία είχε πάρει συνέντευξη για να την προσλάβει το 2013. Ο Κραμπ παραιτήθηκε τον περασμένο χρόνο αφού το όνομά του ενεπλάκη σε παρόμοιο περιστατικό.

«Αυτές οι ιστορίες, εφόσον αποδειχθούν πραγματικές, είναι προφανώς απόλυτα απαράδεκτες» ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας στο BBC1.

Το Σάββατο, ο ηγέτης των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επισήμανε ότι μια «υποτιμητική κουλτούρα υπάρχει και ευημερεί στους διαδρόμους της εξουσίας, περιλαμβανομένου του Γουεστμίνστερ», «μια κουλτούρα που ανέχεται τη βία σε βάρος των γυναικών εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ ζήτησε συγγνώμη για ένα κακόγουστο αστείο. Μόλις εισήλθε στα στούντιο του BBC Radio 4, είπε:

«Είναι σα να μπαίνω στην κρεβατοκάμαρα του Χάρβει Γουάινσταϊν - ελπίζω να εξέλθω με άθικτη την αξιοπρέπειά μου».

Τα σχόλιά του, με τα οποία αναφέρθηκε στον Αμερικανό παραγωγό του Χόλυγουντ που κατηγορείται μεταξύ άλλων για σεξουαλική παρενόχληση, προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση πολλών χρηστών των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.