ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Ανοίγουν για πρώτη φορά τα υπουργεία μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Μαδρίτη

Καταλονία: Ανοίγουν για πρώτη φορά τα υπουργεία μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Μαδρίτη
REUTERS/Jon Nazca

Κρίσιμη θα είναι και η σημερινή ημέρα στην Καταλονία. Τα υπουργεία της μέχρι πρότινος αυτόνομης περιφέρειας θα ανοίξουν για πρώτη φορά αφότου η Μαδρίτη ανέστειλε όλες τις εξουσίες της καταλανικής ηγεσίας και παραμένει γρίφος το εάν οι καθαιρεθέντες υπουργοί θα μεταβούν στα γραφεία τους και κυρίως αν η αποπεμφθείσα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προχωρήσει με τη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της περιοχής.

Μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας από πλευράς του κοινοβουλίου της Καταλονίας η ισπανική Γερουσία ενέκρινε το άρθρο 155 για την αναστολή εξουσιών της περιφέρειας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι «ξήλωσε» την ηγεσία της περιοχής, δίδοντας την κηδεμονία της στην Μαδρίτη. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν κάλεσε τον λαό του σε «δημοκρατική αντίσταση» κατά της απόφασης Ραχόι και ορισμένα από τα στελέχη της κυβέρνησης του τόνισαν πως δεν αναγνωρίζουν την απόφαση της Μαδρίτης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος, με ανοιχτή επιστολή του στην εφημερίδα El Punt Avui, εξέφρασε την άποψή του πως ο ίδιος και οι συνάδελφοι του παραμένουν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες της περιοχής.

Παράλληλα, ο Τζουνκέρας επέμεινε πως ο Πουτζντεμόν «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας και τόνισε πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη.

Ωστόσο επισήμως ο Πουτζντεμόν δεν έχει εξουσίες, ενώ η γενική εισαγγελία της Ισπανίας αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα νομική διαδικασία εναντίον του για «στασιασμό».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Πουτζντεμόν να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις απάντησε: «Πιστεύουμε ότι δεν θα διαθέτει τα μέσα για να ηγηθεί μιας παράλληλης κυβέρνησης» και «ελπίζουμε η κυβέρνηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Καταλονία να σεβαστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις εντολές και να διασφαλίσουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα».

Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη. Σε μια συμβολική κίνηση έχει δοθεί εντολή να αποσυρθεί η φρουρά από τα μέλη της αποπεμφθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και να αφαιρεθούν τα πορτρέτα του Πουτζντεμόν από τα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, η διοίκηση της οποίας άλλαξε.

Ένας αξιωματούχος μιας αυτονομιστικής οργάνωσης θεωρεί ότι αυτή είναι η αρχή «ενός είδους ψυχολογικού πολέμου». Κάνοντας λόγο για «επιστροφή στην πραγματικότητα», η πηγή αυτή παραδέχεται ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί» και να μετατραπεί «σε κυβέρνηση κράτους».

«Μπορεί να πολεμήσει κατά του άρθρου 155 σίγουρα συμβολικά και να δείξει στο (ισπανικό) κράτος ότι είναι αδύναμο στην περιοχή αυτή και ότι δεν μπορεί να μας επιβληθεί 100%», εξήγησε.

Στους δρόμους της Βαρκελώνης οι υποστηρικτές της ενότητας

Την Κυριακή οι δρόμοι της Βαρκελώνης «πλημμύρισαν» από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ενότητας που κρατούσαν ισπανικές σημαίες και φώναζαν «Πουτζντεμόν, στη φυλακή», αναφερόμενοι στην πιθανή δίωξη του καθαιρεθέντα καταλανού ηγέτη.

Οι αυτονομιστές «ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, λίγο σουρεαλιστικό», δήλωσε η διαδηλώτρια Σίλβια Αλαρκόν, 35 ετών, κάτοικος Βαρκελώνης. Είπε πως είναι οργισμένη με τους αυτονομιστές που μιλούν εξ ονόματος όλων «ενώ δεν είναι καθόλου έτσι».

«Θα θυμώσω πολύ αν η Μαδρίτη δεν τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, νομικά ή με άλλο τρόπο, εκείνοι είναι οι δικτάτορες, εκείνοι που έκαναν να περάσουν τα πράγματα με τη βία», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Γκαρθία Αλκάλα, ένας 70χρονος συνταξιούχος.

Η διαδήλωση είχε έναν αέρα προεκλογικής εκστρατείας, καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στην Ισπανία: των Ciudadanos (φιλελεύθεροι), του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι, που στην Καταλονία συγκέντρωσε μόλις το 8,5% στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Mundo, οι αυτονομιστές θα χάσουν την πλειοψηφία τον Δεκέμβριο εξασφαλίζοντας το πολύ 65 από τις 135 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας και την υπαγωγή της Καταλονίας στην κηδεμονία της Μαδρίτης, οι αυτονομιστές συγκεντρώνουν το 42,5% των ψήφων ενώ όσοι τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας το 54,4%.

Παραμένει ακόμη άγνωστο το εάν ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, όμως η Μαδρίτη έχει προαναγγείλει πως θα χαιρέτιζε υποψηφιότητά του.